Zorg met je boekenaankoop voor een inkomen van een ander!

100WEEKS

profiel_michael
Door Michael van LoenenCreative Excitement Optimizer bij YouBeDo

Onvoorwaardelijk vertrouwen. Dit is iets wat ik in mijn dagelijks leven probeer te beoefenen. Maar dit lukt niet altijd. Er is altijd een stemmetje aanwezig die me waarschuwt met de vraag “Klopt dat wel?”. Of het nu gaat over de prijs van een trui, het stukje vlees in de aanbieding of de nieuwe propositie van een energieleverancier die toch echt de groenste energie van Nederland levert. Waarom heb ik geen onvoorwaardelijk vertrouwen dat deze diensten en producten gewoon kloppen? De berichtgeving in de media zijn natuurlijk een van de belangrijkste bron van vervuiling om mijn onvoorwaardelijk vertrouwen in zijn volle glorie te omarmen. Het doet me geloven dat we leven in een wereld waar het wantrouwen groter is dan het vertrouwen...

'Ik ben ervan overtuigd dat er de komende 20 jaar binnen het goede doelen landschap een enorme transformatie gaat plaatsvinden.'

Vertrouwen en doneren aan goede doelen zijn ook onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Ik ben ervan overtuigd dat er de komende 20 jaar binnen het goede doelen landschap een enorme transformatie gaat plaatsvinden. Er moet een optimalisatieslag gemaakt worden m.b.t. het effect van het doneren aan goede doelen. Een enorm complex vraagstuk waar steeds meer druk op komt staan. Bij YouBeDo zijn we dan ook begonnen vanuit onvoorwaardelijk vertrouwen. Toen we startten met YouBeDo zagen we ons zelf vooral als faciliteerder: het genereren van nieuwe geldstromen voor goede doelen, zodat zij kunnen doen waar zij goed in zijn. Vooral het laatste twee jaar merken we bij YouBeDo dat onze eigen behoefte hierin verandert. We hebben natuurlijk nog steeds het vertrouwen dat het geld dat we overmaken goed besteed wordt. Maar door de toename in donaties (we zitten nu op bijna € 275.000 euro) zijn we nieuwsgieriger geworden naar het effect.

Om dit effect beter in kaart te brengen zijn we vorig jaar begonnen met YouBeDo projecten. Dit blijkt een schot in de roos te zijn want circa 70% van de donaties gaat nu richting concrete projecten. Voor ons een bevestiging dat ook onze klanten meer behoefte hebben aan hoe de donaties besteed zullen gaan worden.

Peer 2 Peer geven

Ik denk dat deze behoefte zich verder gaat ontwikkelen en dat techniek hier een faciliterende rol in gaat spelen. Al jaren kijk ik met veel interesse naar de ontwikkelingen in het peer 2 peer donatie domein. Voor de mensen die niet bekend zijn met peer 2 peer geven; kijk eens op een platform als Kiva of Give Directly. Zij faciliteren een verbinding met de eindontvanger van jouw donatie of microkrediet. Dit is een voorbeeld van hoe techniek ook invloed gaat hebben hoe we ons donatiegeld kunnen besteden. Natuurlijk zitten er hier ook nog tussenschakels in de keten waar een percentage van je donatie nodig is om het geld daadwerkelijk bij de ontvanger te krijgen. Het is een kwestie van tijd voordat ook hier nieuwe technologie een optimalisatierol gaat spelen.

Basisinkomen

De vraag naar transparantie en de natuurlijke drang van onvoorwaardelijk vertrouwen wordt denk ik steeds groter bij donateurs. Je wilt weten hoe jouw hard verdiende euro besteed wordt door het goede doel. Dan komt er nog een nieuwe ontwikkeling om de hoek kijken. De manier waarop we ontwikkelingshulp organiseren en aanbieden. Ook hier zie ik een trend waar techniek een enorme impact gaat hebben op de manier hoe we ontwikkelingshulp gaan faciliteren. Combineer techniek met de verandering van ontwikkelingshulp en je komt op een bijzonder initiatief waar we ons met YouBeDo aan verbinden: ‘Het genereren van inkomens voor 10 vrouwen in Rwanda’. Dit doen we in samenwerking met online platform 100WEEKS.

100 WEEKS

100WEEKS is opgericht door Jeroen de Lange (verbonden als macro-econoom aan de Wereldbank) en Gitte Büch (oud hoofd communicatie Warchild). Zij hebben jarenlang gewoond en gewerkt in landen in Afrika en in Vietnam. Zij hebben vanuit hun enorme ervaring in ontwikkelingshulp een visie ontwikkeld, dat ontwikkelingshulp en vooral het besteden van geld voor ontwikkelingshulp anders en efficiënter kan. Daar voegen ze nog een hele belangrijke variabele aan toe, namelijk we geven geld zonder voorwaarden.

Via het online platform 100WEEKS ontvangen vrouwen 100 weken lang een inkomen van € 8 per week. Deze € 8 krijgen ze via hun mobiele telefoon en kunnen ze vrij besteden naar eigen inzicht van wat nodig is. Dit gebeurt vanuit de visie dat deze vrouwen toch echt zelf heel goed kunnen beslissen wat nodig is om te overleven en om uiteindelijk uit de poverty cirkel te kunnen ontsnappen. Zij hebben er alleen de middelen niet voor. De lokale partner van 100WEEKS geeft de vrouwen financiële coaching. Door de combinatie van geld en meer kennis over ‘hoe het te besteden’ zijn ze in staat binnen 100 weken hun besteedbare inkomen structureel te verhogen.

100WEEKS belt de vrouwen om de drie maanden om te meten wat de impact van het geld op hun leven is. Deze gegevens worden gedeeld met de donateurs. Zij zien niet alleen wie hun geld ontvangt, maar ook wat de impact ervan is; een nieuwe manier van geven. Twee jaar geleden is een pilot gestart. Op dit moment nemen 60 vrouwen hieraan deel en ontvangen geld.

Hoe wordt het geld bij 100 WEEKS besteed?

Ten eerste vervullen de vrouwen de basisbehoeften van hun gezinnen; twee i.p.v. één maaltijd per dag, kinderen gaan naar school, het huis wordt gerepareerd, medicijnen gekocht, etc... Ten tweede, omdat de stress van overleven afneemt en het vertrouwen in een betere toekomst toeneemt, worden de vrouwen mentaal sterker. Hierdoor zijn ze in staat de juiste beslissingen te nemen om uit hun situatie te komen. Vervolgens gaan de vrouwen sparen en investeren; land en vee wordt gekocht, winkeltjes gestart en andere activiteiten die tot meer inkomen leiden ontplooit.

Na 100 weken hebben zij en hun gezin structureel een hoge besteedbaar inkomen en daardoor een beter leven. Bekijk meer resultaten van 100WEEKS.

Ik ben erg enthousiast over deze vorm van peer 2 peer geven. Ik geloof namelijk erg in zelfredzaamheid. Mensen hebben vaak maar een heel klein duwtje nodig om uit een poverty cirkel te ontsnappen. Er zitten zoveel voordelen aan deze vorm van ontwikkelingshulp. Denk hierbij aan de kinderen die nu naar school kunnen , het geldt dat besteed wordt in de lokale economie en het zelfvertrouwen en geluk dat met zich meebrengt als je zelfvoorzienend kan leven.

Ik ben nog enthousiaster over het feit dat deze basisinkomen gegenereerd kunnen worden met behulp van jouw boekenaankoop. Wij hebben 100WEEKS omarmt en gaan 100 weken inkomen genereren voor 10 vrouwen in Rwanda. Als je mee doet krijg je gedurende 100 weken van 100WEEKS updates over hoe het deze 10 vrouwen vergaat.

Ik vind dit een geweldig project en ben erg nieuwsgierig naar wat jij vindt van deze nieuwe vorm van ontwikkelingshulp...