Hoe ik door te zingen mijn innerlijke stem terugvond

 
Door Monique Neefjes

zingen

Het was een openbaring toen ik als kind eindelijk zelf kon lezen. Bij ieder boek dat ik open sloeg ging er een wereld voor me open. Een wereld vol magie, spannende avonturen en vriendschap. Dat was een wereld die mijlenver leek af te staan van de wereld waarin ik leefde. Lange tijd waren avonturenboeken een thuis dat ik in het dagelijkse leven niet had. Behalve als ik kon zingen. 

Volg je stem

Want als ik zong was dat gevoel van eenzaamheid even verdwenen. Pas later ben ik gaan begrijpen waarom zingen dat effect heeft. Ik was niet ongelukkig, maar innerlijk bleef er iets knagen. Namelijk de vraag: Is dit het? Tot ik letterlijk mijn eigen stem ging volgen. Zingen werd mijn ontdekkingsreis.

Zing je eigen lied

Zo ontrafelde ik allerlei patronen die me verhinderden om helemaal mezelf te zijn. In het zingen, maar het bleek ook een spiegel voor mijn dagelijks leven. Ik zag plots dat ik me aanpaste om niet uit de toon te vallen, en hoe moe ik daarvan werd. Dankzij het werken met mijn stem herwon ik die vrijheid en begon ik meer en meer mijn eigen lied zingen.

Laat je niet tegenhouden

Én ik ontdekte dat ik hier niet alleen in was. Voor heel veel mensen geldt dat ze ooit van iemand hebben gehoord dat ze te veel zijn of te weinig en dat zichzelf laten horen niet oké was. Zo ontmoette ik een man die meer dan 20 jaar niet had gezongen. Toen hij de baard in de keel kreeg, zei de leraar hem dat hij nooit meer zou kunnen zingen. Het bleef een gemis.

Zingen werkt bevrijdend

Ook voor mensen die niet direct iets met zingen hadden, bleek het heel bevrijdend om met hun stem aan het werk te gaan. Via je stem spreek je meteen tot je hart, met de wijsheid die je in je hebt als het gaat over het waarom van ons leven en wat ons blokkeert om onze dromen waar te maken. En toen viel het kwartje.

De proef op de som

Op mijn pad zijn het vaak boeken geweest die mijn verlangen naar vrijheid en geluk hebben aangewakkerd. Nieuwsgierig wat jouw hart je te vertellen heeft?! Ga dan eens naar een boekwinkel of snuffel op YouBeDo.com. Kies dan een boek, puur op gevoel. Hoe doe je dat? Kijk welk boek je aandacht trekt en vraag: ja of nee. Kijk dan bij welk boek je uitkomt en ga het lezen. Wat heeft het boek je te vertellen? Je zult verrast zijn.

Ik heb pas nog de proef op de som genomen en het boek dat ik vond was Alles heeft een reden van Mira Kirshenbaum. Hoe grappig is dat! Mocht je het gaan uitproberen, ben ik heel benieuwd waar jij op uitkomt. Deel het met me op mijn Facebookpagina!

Deel dit inspirerende blog!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Boekentips van Monique


Geheimen van het wilde woud

Alles heeft een reden

Het verstoorde leven

Jouw ziel wil zingen

Antwoorden vanuit het hart

Illusies

 

Officieel is het een kinderboek, maar de avonturen van de hoofdpersonen blijven me boeien.

 

 

 

Of alles werkelijk een reden heeft, heb ik me heel lang afgevraagd en dit boek heeft me overtuigd dat alle ingrijpende gebeurtenissen in ons leven inderdaad van betekenis kunnen worden.

 

 

 

Etty Hillesum is voor mij een groot voorbeeld als het gaat om moed en dat het zelfs in zulke moeilijke omstandigheden als een oorlog mogelijk is om trouw te zijn aan je eigen hart.

 

 

 

Wil je meer weten over de waarde van onze stem en het effect van zingen, dan is dit boek een aanrader.

 

 

 

Onderschat nooit de kracht van een goede vraag is de strekking van dit boek. Alleen hebben we het geduld om op het antwoord te wachten!

 

 

 

 

Dit boek kan een grote hulp zijn in het ontrafelend van allerlei blokkades die we in ons leven tegenkomen.

 

 

 

Monique Neefjes is persoonlijke coach bij Estrella, Praktijk voor Vrije Zelfexpressie

Reageer op dit artikel