Hoe klopt jouw zakelijk hart?

Welke rol spelen bedrijven in onze wereld? Zijn ze er voor het genereren van welvaart of hebben ze ook een maatschappelijk verantwoorde bijdrage? Mark Rutte zei op 26 september 2015 iets wat mijn oren deed spitsen. “Schakel bedrijven in bij ontwikkelingshulp”. Het was tijdens de VN top waar de nieuwe millennium doelen werden besproken. Overheid en NGO’s hebben zich tot op de dag van vandaag het meest bezig gehouden met onze wereldproblematiek. Volgens Rutte zijn nu de bedrijven aan zet om meer te participeren in het oplossen van onze wereld problemen.

profiel_michael
Door Michael van LoenenCreative Excitement Optimizer bij YouBeDo

Bedrijven hebben DE oplossing voor alle wereldproblemen.

Ik denk zelfs dat bedrijven de oplossingen zijn voor al onze wereldproblematiek. Wanneer ik de geldstroom in onze systemen bekijk als mogelijk onderdeel van de oplossing voor onze wereldproblemen, dan zie ik onze bedrijven onder andere als de financiële aderen van onze wereld.

De belangrijkste vragen zijn dan natuurlijk wel: ”hoe besteden en ontvangen we dit geld?”, en “vanuit welke visie?”. Gaat het ons om maximale winst of handelen wij vanuit het bewustzijn dat geld een grotere impact op de wereld heeft.? Sterker nog, “houdt de winstmaximalisatie de huidige wereldproblematiek in stand?”. Persoonlijk denk ik van wel.

Winstmaximalisatie gaat altijd ten koste van iets. Of het nu de fabrieksmedewerker is die onderaan in de keten wordt uitgebuit, of de medewerker die een nummertje op een balans is geworden en vertrekt omdat de multinational maximale aandeelhouderswaarde moet creëren.

Dan komen we nu op het punt van de titel. Hierin zit voor mij een belangrijke boodschap verborgen. Er zijn genoeg bedrijven in onze wereld waar hard wordt gewerkt met het hart voor de zaak. Het voorziet ons in onze levensvoorzieningen en bijbehorende welvaart. Maar in hoeverre dragen deze werkzaamheden bij aan het oplossen van de problematiek en het herstellen van de balans in onze wereld?

Zaak vanuit het sociale Hart.

Hoe ziet de wereld eruit als bedrijven opereren vanuit het hart? Kijken ze dan anders naar de geldstromen en naar de impact op de wereld? En hoe staat het dan met het verantwoordelijkheids gevoel? Gaan organisaties dan ook daadwerkelijk bijdragen aan het oplossen van onze wereldproblemen zoals onze minister president graag ziet?
Ik ben van mening dat de bedrijven van de toekomst alleen zullen bestaan en overleven als de zaak vanuit het hart gevonden gaat worden. Bedrijven bestaan om de mensen en de aarde te dienen, niet andersom.

En nu de praktijk...

Woorden, ideeën en dromen zijn vaak het vertrekpunt voor de eerst volgende actie of handeling. Hoe kunnen bedrijven in deze tijden van crisis en faillissementen zich ook nog bezig houden met de wereldproblematiek? Ze hebben het al druk genoeg met het eigen hoofd boven het water houden.

Toch geloof ik dat wanneer bedrijven hun sociale hart combineren met hun eigen business, er op een andere manier verbinding gemaakt wordt met hun klanten en de omgeving. Een verbinding die verder gaat dan de laagste prijs of snelste levering; de verbinding van mens tot mens.

3 Tips voor het vinden van het sociale hart binnen je bedrijf:

Hart tip 1
Hart tip 2
Hart tip 3

Ontdek je sociale hart met dit boek!

Reinventing Organizations - Frederic Laloux

Moderne organisaties lijken vast te zitten in een verouderd stelsel. Werknemers raken gedemotiveerd, ondernemers zoeken naar een ander soort management, vertrouwde modellen schieten tekort. Kunnen we op die manier eigenlijk nog wel verder? Wil je nog meer informatie over dit boek? We hebben hier al eerder een uitgebreid blog post over geschreven.

1 comment

Reageer op dit artikel