YouBeDo op weg naar TEAL: Reinventing Organizations

Transformeren. We doen het dagelijks. Iedere dag is er wel iets wat je ziet of wat je hoort dat zorgt voor een micro transformatie van je eigen persoontje, al heb je het zelf vaak niet eens door. Met een organisatie werkt dit eigenlijk niet anders. Als we de organisatie ook als een levend organisme zien, dan zie je dat deze ook dagelijks transformeert. Nieuwe klanten, nieuwe collega’s of een baanbrekend idee zorgen ervoor dat de organisatie zich blijft ontwikkelen.

profiel_michael
Door Michael van LoenenCreative Excitement Optimizer bij YouBeDo

Reinventing Organizations

Groei

We herkennen allemaal wel de fases die een organisatie kan doorlopen. Van de flexibele en flitsende start-up, naar een peuter, puber, en volwassenheidsfase. Allemaal stadia met mooie groei-momenten maar ook zeker groei-pijnen.

Ook YouBeDo heeft nu een aantal fases doorlopen en we merken op dit moment dat we transformeren naar een volgende. Dit komt niet alleen door de groei in donaties, het aantal klanten of de uitbreiding van ons team, het heeft ook te maken met hoe de mensen binnen YouBeDo met elkaar samenwerken, en met het feit dat er een collectief bewustzijn is ontstaan. Dit draagt allemaal bij aan onze bloei.

Maar hoe zorgen we voor continuïteit van deze bloei? Staan we nog op vruchtbare grond en hoe weten we of het kompas nog goed staat? Heeft iedereen binnen de organisatie nog ruimte om de beste versie van zichzelf te zijn, of te worden? Deze vragen hebben we de afgelopen weken intensief met elkaar besproken. Het heeft ertoe geleidt dat we als organisatie en als team een nieuwe uitdaging willen aangaan: we gaan de sprong maken naar een TEAL organisatie.

Een wat organisatie?

Als ik de afgelopen jaren onder de loep neem dan zie ik dat we als Social Enterprise een aantal belangrijke levenslessen hebben mogen ontvangen. Bij de geboorte van YouBeDo is het vooral het idealisme van mijzelf en Bert geweest die de DNA structuur van de organisatie heeft gevormd. Onze eigen visie op wat anders kan en wat anders moet om herverdeling van geldstromen mogelijk te maken was, en is nog steeds het fundament.

Het fundament heeft inmiddels ook andere vormen aangenomen. Zo is ons team gegroeid, zijn er ideeën voor nieuwe producten, en is IT een belangrijk onderdeel geworden van ons DNA. Een vraag die steeds belangrijker begon te worden is:

 

‘Hoe kunnen we zorgen voor een fundament dat ons de mogelijkheid geeft om door te bloeien en dat het DNA in tact kan houden?

 

'Teal' is voor ons het mogelijke antwoord. Wij zijn geïnspireerd geraakt door het boek Reinventing Organisations (lees meer) van Frederic LaLoux. Hierin omschrijft hij hoe organisaties op een nieuwe manier kunnen kijken naar samenwerking, hiërarchie, managers, processen en de ziel van de organisatie.

Teal gaat uit van 3 belangrijke pilaren:

  • Zelfsturende cellen: er is geen hiërarchie, mensen hebben veel eigen verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid. In kleine teams wordt er gewerkt aan datgeen dat zij belangrijk vinden voor de organisatie.
  • Heelheid: hoe kun je je volledige ‘ik’ zijn? Ook op je “werk”. In het Engels hebben ze er een mooi woord voor: ‘wholeness’. Wij hebben het met elkaar omschreven als 'de beste versie van jezelf zijn'.
  • De ziel: we geloven dat de ziel van de organisatie zorgt voor hetgeen dat gedaan moet worden. Teal organisaties worden niet gedreven door maximale aandeelhouderswaarde of winst maar gaan er vanuit dat wanneer er focus is op het uitvoeren van de missie, de rest (ook positieve financiële resultaten) vanzelf volgt.

 

Transformatie naar een teal-kleurige organisatie

Ik kan de teal-gedachte uiteraard verder in eigen woorden uitleggen, maar dit stuk geeft een goede en uitgebreide samenvatting wat deze gedachte inhoudt. Op dit moment zijn wij de eerste stappen en voorbereidingen aan het maken om te kunnen transformeren naar deze organisatievorm. We nemen je graag mee in dit proces omdat we zelf merken dat het ons als mens erg veel brengt.

Eén van de leuke dingen die het ons nu al gebracht heeft is hoe we met elkaar communiceren, bij conflicten (ja, wij zijn het ook wel eens niet met elkaar eens), moeilijke onderwerpen of strategische keuzes. Ook wordt geweldloze communicatie genoemd in het boek als middel om teal te embedden binnen de organisatie.

En je gelooft het niet maar onze programmeur Mark is al tijden een expert in geweldloze communicatie en geeft hier workshops en trainingen in. Nou geloven we bij YoubeDo niet zoveel in toeval. Dit is precies wat we nodig hebben. Daarom geef ik het stokje graag over aan Mark. Hij zal je de aankomende maanden meenemen in het verhaal van geweldloze communicatie en hoe we dit kunnen toepassen binnen YouBeDo, en hoe dit aansluit bij de organisatievorm teal.

 

Ben je geïnteresseerd in hoe wij naar teal-kleurige organisaties kijken en hoe wij dit gaan uitrollen binnen YouBeDo? We delen graag onze ervaringen en komen er graag over vertellen. Neem contact met ons op

Je kan het boek 'Reinventing Organisations' natuurlijk ook gewoon zelf lezen!