Waarom het nieuws in 2018 best wat positiever mag

nieuws

We hebben het niet makkelijk gehad afgelopen jaar. Vraag een willekeurig persoon wat het meest opvallende nieuws van 2017 was, en waarschijnlijk is het negatief. Trump maakte voortdurend ruzie met Kim Jong-Un, Sint-Maarten werd zwaar getroffen door orkaan Irma en aanslagen en pogingen daartoe waren veelvuldig in het nieuws.

Het is niet eens zo gek dat het nieuws dat we ons herinneren vaak negatief is. Nieuws is pas nieuws als het een extreme situatie betreft, afwijkt van het normale. De kans is groot dat wanneer er iets extreems gebeurt, het niet gaat over de kat van de buren die weer gevonden is.

Je eigen nieuwsbubbel

Daarnaast is het zoveel makkelijker geworden om het nieuws 24/7 te volgen. We komen met z’n allen onze eigen nieuwsbubbel terecht. Er hoeft maar een dreiging te zijn of NOS maakt er een liveblog van waardoor je van minuut tot minuut kunt volgen wat er gebeurt. Op social media gebeurt precies hetzelfde. Nieuws is niet meer iets wat je één of twee keer per dag consumeert. Het gaat de hele dag door.

Het gevolg hiervan is dat we veel meer bezig zijn met het nieuws. Als een bepaalde gebeurtenis steeds maar weer herhaald en opnieuw geanalyseerd wordt, krijg je vanzelf het gevoel dat het vaker voorkomt. Neem bijvoorbeeld het aantal doden door aanslagen in Europa. Het is constant in het nieuws, maar toch is het aantal doden door terroristische aanslagen vergeleken met de jaren ’70 en ’80 drastisch gedaald.

Laten we eens terugkijken naar de positieve gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Klik op de afbeelding om de Goed Nieuws Kalender 2017 te bekijken:

One Love Manchester

Van alle grote nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar, springt er voor mij één uit. Het was 22 mei toen duizenden fans in Manchester het concert bijwoonden van Ariana Grande. Zoals we allemaal weten liep dit concert uit op een zelfmoordaanslag waarbij 23 mensen, inclusief de dader, omkwamen. De slachtoffers waren concertgangers en hun ouders.

De fanbase van Ariana Grande bestaat voornamelijk uit jonge meisjes. Dit waren meisjes die, misschien wel voor het eerst, naar zo’n groot concert waren gekomen om hun idool live te zien optreden. Wat een mooie mijlpaal had moeten worden, werd een avond die de concertgangers om hele andere redenen nooit meer zullen vergeten.

nieuws

Hoe kunnen we uit zo’n gebeurtenis iets positiefs halen? Door ons bewust te zijn van de manier waarop we met zulke gebeurtenissen omgaan. Want net zoals iedereen beelden zag van de aanslag zelf, zag iedereen ook wat er gebeurde toen Ariana besloot om iets terug te doen voor haar fans. Ze trommelde veel van haar beroemde collega-artiesten op en organiseerde een benefietconcert voor de nabestaanden van de slachtoffers.

Het werd een prachtig concert met heel veel emoties. Ik zag verdriet maar vooral ook heel veel kracht. Wat mij het meest bijbleef was het beeld van politieagenten die samen dansten met kinderen in het publiek. 

Wat een mooie symboliek voor wat we met z’n allen zouden moeten doen als er iets verschrikkelijks gebeurt. Laten we het ons niet uit elkaar drijven. En belangrijker nog: laten we nooit stoppen met dansen.

Zo beginnen we 2018 goed

Dus wat kunnen we meenemen naar 2018? Natuurlijk moeten we ons hoofd niet in het zand gaan stoppen, doen alsof slecht nieuws niet bestaat. Zolang er mensen zijn die lijden moet er over hen gepraat worden. Want wegkijken lost niets op. We moeten niet vergeten dat het overgrote deel van de mensen niets liever wil dan gezamenlijk tot oplossingen te komen. Dat blijkt keer op keer wanneer er iets vreselijks gebeurt in de wereld. Want zolang we uit negatief nieuws iets positiefs weten te halen, maken we de wereld met z’n allen een beetje mooier.

Ikigai

Het kleine  boekje over positiviteit

De logica van geluk

Als jouw leven een cirkel is waar sta je dan?

Wat is voor jou het positiefste nieuws van 2017? Vertel het ons!