Hogeschool Windesheim geeft vluchtelingen een nieuwe toekomst in Nederland

Vluchtelingen

Iedereen die door oorlog en geweld zijn land heeft moeten ontvluchten, moet de kans krijgen om in Nederland de toekomst vorm te geven. Dat is de overtuiging van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Windesheim voelt een maatschappelijke verantwoordelijkheid om vluchtelingen een zinvolle plaats in de samenleving te bieden. Dat doen ze door vluchtelingen een aangepaste leerroute aan te bieden, met als doel het behalen van een HBO diploma. En dat heeft nogal wat voeten in de aarde.

Het begint met taal

Windesheim biedt vluchtelingen in samenwerking met het UAF de leerroute TaaleNT2 aan. Hierin staat het leren van de Nederlandse taal centraal. Wanneer de studenten de basis van het Nederlands kennen, gaan ze naar het Schakeljaar.

In de eerste helft van dat Schakeljaar worden vakken als Engels en wiskunde opgehaald, wordt kennis opgedaan over de Nederlandse samenleving en vaardigheden als presenteren en samenwerken komen voorbij. In de tweede helft van het schakeljaar volgen de studenten vakken van de opleiding die ze gaan doen.

Omgaan met getraumatiseerde studenten

De grootste uitdaging in het opleiden van vluchtelingen is ervoor te zorgen dat de studenten zo volledig mogelijk worden voorbereid op hun toekomst als volwaardige deelnemers van onze samenleving. Windesheim is goed in taalonderwijs, ook op hoog niveau, maar voor een succesvolle start op het hbo is meer nodig. Vluchtelingen zijn per definitie getraumatiseerd en het is ook een uitdaging om daar goed mee om te gaan.

Docenten zijn begripvol, maar de studenten moeten ook worden voorbereid op de harde samenleving waarin ze terechtkomen. Docenten en coaches proberen hier samen een antwoord op te vinden, maar zij kunnen natuurlijk alleen maar voorbereiden. Want na de opleiding raken ze bij Windesheim uit beeld.

Praktische obstakels

Voor de vluchteling-studenten kan het studeren in Nederland een enorme cultuurshock zijn. De meeste mensen zijn niet gewend dat de omgang met docenten hier helemaal niet hiërarchisch is. Daarnaast zijn Nederlandse medestudenten niet altijd zo gemotiveerd als zij. Dat kan wrijving geven. Tevens zijn er praktische obstakels, zoals het netwerk dat bij velen nog ontbreekt. Hierdoor kan het lastiger zijn om bijvoorbeeld een stageplek te vinden.

Intercultureel samenwerken

Ook voor de Nederlandse studenten kan het enorm leerzaam zijn om met mensen uit een andere cultuur samen te werken. Het vergroot je referentiekader. Daarnaast maakt het je bewust van de privileges die je hebt als je in Nederland bent geboren. Door zelf contact te hebben met de nieuwe studenten ontwikkelen de Nederlandse studenten ook hun vaardigheden in de interculturele communicatie. Dat zijn skills die ze op hun toekomstige werkplek ook zeker nodig zullen hebben.

Dankbaar werk

Het is erg dankbaar werk om vluchtelingen te helpen studeren. De waardering hiervoor spreken de studenten ook uit. Vaak vertellen ze dat ze door hun opleiding een veilige plaats hebben waar ze aan een nieuwe toekomst kunnen bouwen. Ze worden op school respectvol behandeld na een periode waarin ze zich overbodig en soms ook ongewenst voelden.

Wat vind jij ervan dat Windesheim op deze manier vluchtelingen helpt?

 

Boekentips over vluchten

Alles verloren

Een jihad van liefde

Op de vlucht

Gelukzoeker