De Sinterklaasbank bestrijdt stille armoede op pakjesavond

stille armoede
Geschreven door Rachel van Westen

We doen er heel geheimzinnig over, maar eigenlijk weten we allemaal hoe de vork in de steel zit. Sinterklaas heeft onze hulp nodig. De beste man is al een dagje ouder en kan het echt niet meer alleen. Zelfs de zwarte, gekleurde en roetveegpieten komen handen tekort. Daarom worden niet alleen in de werkkamers van Sint pakjes ingepakt, maar ook in de gewone huiskamer zitten papa’s en mama’s te zwoegen.

Oom Jaap wordt ingeschakeld als hulpsint en tante Margriet kruipt een dagje in de huid van Piet. Iedereen steekt de handen uit de mouwen en alle eer wordt toebedeeld aan Sint. Met liefde, want we koesteren allemaal warme gevoelens voor de goedheiligman. De laatste jaren heeft Sint niet alleen hulp nodig met praktische zaken, maar ook financieel moet hij de hulp van ouders en grootouders inroepen. 

De crisis is zijn Spaanse Paleis niet voorbijgegaan en net als ieder mens boven een bepaalde leeftijd, wordt ook hij op zijn pensioen gekort. Voor veel ouders is het geen probleem om financieel bij te springen, maar voor sommigen zorgt Sinterklaas voor slapeloze nachten. Zij hebben een broodmagere bankrekening. Elk dubbeltje wordt zes keer omgedraaid en nog lukt het nauwelijks om rond te komen.

Keiharde werkelijkheid

Hier houdt het Sinterklaassprookje op. Want dit is de keiharde werkelijkheid. Mensen schelden elkaar de huid vol en smijten met modder over de kleur van Piet en ondertussen liggen ouders wakker omdat zij hun kind simpelweg géén cadeautje kunnen geven. Ze beseffen heel goed dat het beste vriendje of vriendinnetje van hun spruit de volgende ochtend een waanzinnig cadeau naast zijn of haar schoen vindt. Ernaast. Omdat het er niet in past. Dat enorme cadeau wordt de volgende dag vol trots geshowd op school, terwijl hun kind toekijkt. Die wetenschap doet pijn.

Ieder kind verdient een cadeautje van Sint. Met die gedachte in het achterhoofd werd elf jaar geleden de Sinterklaasbank opgericht. Deze organisatie draait volledig op vrijwilligers en zij kunnen hun werk doen dankzij giften en door acties verkregen opbrengsten. De Sinterklaasbank onderscheidt zich van andere initiatieven en organisaties omdat kinderen hun eigen cadeau kunnen kiezen; een wenscadeautje dus. En daar hoort de voorpret, zoals het kunnen bladeren in de folder van de speelgoedwinkel, kruisjes zetten en een verlanglijstje maken, helemaal bij.

Stille armoede

Toch zijn de vrijwilligers van de Sinterklaasbank nog niet helemaal tevreden. Veel gezinnen die leven in armoede zijn bekend bij instanties en daardoor richten charitatieve instellingen en stichtingen zich veelal op dezelfde gezinnen. Maar hoe vind je nu juist die stille armoede? "Het zijn niet alléén de bijstandsgezinnen die in armoede leven", vertelt Elisa, vrijwilligster en oprichter van de Sinterklaasbank.

"Armoede heeft echt niet altijd een gezicht. In veel gevallen werken de ouders en staat er een auto voor de deur, maar heerst er toch enorme armoede in een gezin. Zonder dat dit zichtbaar is voor de buitenwereld. Daarom zijn we begonnen met een andere aanpak.”

Een cirkeltje van geluk

“Ouders kunnen hun kind aanmelden, maar voor sommigen is dat een enorme drempel, dus we roepen de hulp in van de omgeving." Als voorbeeld noemt Elisa de juf van de basisschool. "Zij kan het kind anoniem aanmelden bij de Sinterklaasbank. Vervolgens zorgen wij ervoor dat de juf een verlanglijstje krijgt dat ze kan laten invullen door het kind. Daarmee kan de juf naar een speelgoedwinkel waar wij mee samenwerken en krijgt ze de gevraagde cadeautjes.

De juf kan de zak voor de deur zetten, heel hard op het raam kloppen en snel wegrennen. Je begrijpt wel dat het niet alleen geweldig is voor het kind om verrast te worden met Sinterklaascadeautjes, ook voor een leerkracht is het geweldig om zoiets te kunnen doen. Op die manier ontstaat er een cirkeltje van geluk."

Zo kan jij helpen

In samenwerking met de Sinterklaasbank gaan we samen met onze boekkopende YouBeDo’ers €1500 funden zodat we 60 kinderen in 2018 een onvergetelijke Sinterklaas bezorgen. Met deze €1500 kan de Sinterklaasbank vouchers van €25 beschikbaar stellen aan gezinnen die dit financieel goed kunnen gebruiken. Geweldig toch!

De logica van geluk

Sapiens

De heilige Rita

Dagboek van een getuige