Ron van Es in gesprek over “Pioniers van de nieuwe welvaart”

Boek Pionier nieuwe Welvaart

Het verhaal van de betekeniseconomie is vooral het verhaal van ons als mensen.

Interview met Astrid Kaag

Ik sprak met Astrid Kaag, warm pleitbezorger van de betekeniseconomie. Astrid heeft het boek ‘Pioniers van de nieuwe welvaart’ van Kees Klomp en Nadine Maarhuis gelezen en is daar meer dan enthousiast over. ‘Wat ik belangrijk vind aan dit boek is dat het bredere verhaal van de betekeniseconomie zo zichtbaar wordt. In mijn rol als beleidsmedewerker vertel ik graag over de positieve verhalen waar ondernemers en overheid elkaar bereiken om beter voor de wereld te zorgen. Kees en Nadine laten niet alleen met al die verhalen over betekenisvolle ondernemers zien dat het echt kan, maar geven ook aan hoe het systeem echt ten positieve kan veranderen.

Juist daar zet ik me voor in.’

Astrid Kaag

 

Het zijn de verhalen die in het boek verteld worden die mij raken, de persoonlijke verhalen van vallen en opstaan.

Is het moment aangebroken, vraag ik Astrid, dat de overheid, samen met ondernemers, die betekeniseconomie naar een hoger plan brengt. ‘Ja, en laten we als overheid dan niet het wiel opnieuw uitvinden, maar op de trein springen die nu rijdt. Zoveel mensen en niet alleen ondernemers willen het anders, beter, met het oog op een duurzame samenleving, een sociale samenleving. Door als overheid mee te gaan met die beweging kan en gaat er veel veranderen.’

‘Het zijn de verhalen die in het boek verteld worden die mij raken, de persoonlijke verhalen van vallen en opstaan. De verhalen van beter weten en daarvoor willen gaan. Ten slotte is het idee van een betekeniseconomie vooral het verhaal van ons mensen samen. Hoe kunnen we door samen te werken, bijdragen aan een mooiere wereld? Het boek van Kees en Nadine geeft mij daar zoveel inspiratie voor en dat vertel ik dan weer aan anderen.’

Interview met Karlien Meijer

Karlien Meijer

Karlien Meijer heeft afgelopen juni de bijeenkomst in Assen bijgewoond waar Kate Raworth sprak. Deze Kate Raworth heeft met haar ideeën en boek over de ‘donut-economie’ ook in Nederland veel losgemaakt. Op die bijeenkomst sprak ook Kees Klomp, samen met Nadine Maarhuis auteur van het nieuwe boek ‘Pioniers van de nieuwe welvaart’.

In hun boek spreken zij met veel, heel ondernemers over hun pionier-zijn in een andere manier van ondernemen. Niet meer alleen vanuit winstmaximalisatie, maar juist denken en handelen vanuit het bredere perspectief van de samenleving. Hoe kan ik als ondernemer bijdragen? Naast de verhalen beschrijven de auteurs ook die nieuwe manier van ondernemen die betekeniseconomie wordt genoemd.

 

Wat dit boek mij wel vertelt is dat er meer mogelijk is dan domweg consumeren.

Karlijn is met name daar zo positief over omdat het haar helpt om breder te kijken naar de wereld om haar heen. ‘Nee, ik ga zelf niet ondernemen en bijvoorbeeld van doorgedraaide groenten soep maken, maar wat dit boek mij wel vertelt is dat er meer mogelijk is dan domweg consumeren. Het kan anders, en het moet ook anders. En dat begint gewoon ook bij je in de buurt. Zoals bijvoorbeeld iemand hier uit de straat die de buurt informeert over de mogelijkheden van Grunneger Power, een energiecoöperatie voor burgers die het duurzamer willen. Samen de handschoen oppakken. Daar word ik erg blij van.

‘In het laatste hoofdstuk van het boek van Kees en Nadine wordt ook geschreven dat we weer met open hart moeten werken aan deze wereld. Dat vond ik zo’n mooie gedachte. Als eenling kun je cynisch worden of moedeloos bij het idee dat de wereld er niet beter op wordt en wat kun je daar dan aandoen? Het boek helpt me juist om wakker te worden. Ook ik kan iets doen. En ja, dan mag ik ook een pionier zijn. Samen met anderen.’

Door Kees Klomp & Nadine Maarhuis
Nederlands | Paperback | 2018 

In ‘Pioniers van de nieuwe welvaart’ gaan Kees Klomp en Nadine Maarhuis dieper in op de betekeniseconomie, die alsmaar groeit. Ondernemers als Tony’s Chocolonely, Dopper en De Vegetarische Slager zijn succesvol bij een groot publiek en in alle hoeken van de samenleving is belangstelling voor ondernemers met een maatschappelijke missie.

Nog meer inspirerende boeken...

 

Zaken die je raken

 

Opsoek naar Ubuntu

 

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

 

Sapiens