Positiviteit: stap in je geluksmodus met de Vibe

Mark Verhees

profiel_michael
Door Michael van LoenenCreative Excitement Optimizer bij YouBeDo

Mark Verhees is manisch positief. Meer dan 500.000 mensen volgen zijn 'Voor positiviteit'. Zijn quotes, scheurkalenders, boeken, trainingen en online-programma's hebben honderdduizenden mensen blijvend positief beinvloed. We interviewden Mark over zijn boek De Vibe, waarin hij o.a. de nieuwste inzichten deelt uit de positieve psychologie.

Mark Verhees

Mark Verhees

Schrijver, trainer, spreker en positiviteits-expert Mark Verhees is één van de mooiste mensen die je kunt ontmoetten. Hij is het levende bewijs van de kracht van positiviteit. Ook als het even niet meezit...

Mark, kun je ons vertellen hoe positiviteit zo’n belangrijk thema in je leven is geworden.

Natuurlijk! Sinds het plotselinge overlijden van mijn schoonvader ben ik gaan nadenken over mijn leven. Wat als ik dood zou gaan, wat zouden mensen dan over mij gaan zeggen. Wie ben ik dan geweest en wat heb ik dan betekend? Eerlijk gezegd wist ik daar helemaal geen antwoord op. Maar het maakte me wel nieuwsgierig.

Ik ging op ontdekkingsreis. Ik stelde veel waarom-vragen en verzamelde alles over wat me wel en wat me niet raakte. Na een lange periode van ontdekken, schreef ik op: ‘Als ik later dood ben, wil ik dat de mensen waar ik van houd een glimlach op hun gezicht krijgen om de positieve bijdrage die ik heb geleverd.’ Een glimlach voor mijn positieve bijdrage. Het woord positief kwam overal in terug. Zeker ook toen ik ging terugkijken in alles wat ik al verzameld had.

Het maakte me extra nieuwsgierig. En toen kwam ik er achter dat er een stroming in de psychologie is ontstaan die zich niet langer bezig houdt met het oplossen van problemen, maar met het beter maken van levens van mensen. En het beter maken van werk van mensen. De positieve psychologie. Sinds ik me daarin ben gaan verdiepen, ben ik helemaal los gegaan.

Alle wetenschappelijke kennis ben ik bij wijze van experiment in mijn leven gaan toepassen. En toen heb ik ontdekt dat het een bijzonder positief effect op mij had. Ik ben er veel positiever, gelukkiger en succesvoller van geworden. Doordat ik een expert ben geworden in de toepassing van positieve psychologie kan ik dit nu ook doorgeven aan mensen.

Heb je tips voor de lezer om positiviteit te integreren in je dagelijks leven.

Ja, natuurlijk. De belangrijkste tip is doen! Focus iedere dag op wat er goed is, wat er leuk is, wat je zelf goed gedaan hebt en waar je dankbaar voor bent. Door hier dagelijks echt actief mee bezig te zijn, verandert je manier van denken. Je krijgt er veel positievere overtuigingen van en je balans van negatieve en positieve emoties verbetert.

Ik ben zelf ooit begonnen met 1.000 dagen achter elkaar een positief bericht te plaatsen op mijn website. Gedurende bijna 3 jaar heb ik geen dag overgeslagen. In deze 1.000 dagen heb ik mijn vaste baan opgezegd, heb ik mijn eerste boek geschreven en ben ik trainingen gaan geven. Het heeft mijn leven compleet veranderd. In heel positieve zin.

Later ben ik trainingen van 100 dagen gaan geven en daarin heb ik gemerkt dat het bij heel veel mensen goed werkt. Ik heb al vele levens van mensen zien veranderen. Hoewel ze het allemaal zelf doen, is het voor mij natuurlijk wel gaaf dat ik daar mijn steentje aan bij heb mogen dragen.

Wat is voor jou het meest positieve moment uit je leven?

Oh, dat zijn er zo veel. Ik zie vaak de zon schijnen. Ik kan intens genieten van heel kleine dingen. Maar ook momenten van liefde, van vriendschap, van euforie om wat je hebt gerealiseerd.

Mijn meest positieve moment van dit jaar (tot nu toe) was de dag van mijn boeklancering op 1 november. De hele dag op radio en TV geweest en dan ’s avonds een geweldige theatershow gegeven in een uitverkocht theater met 800 man. Dat was echt gaaf.

Je hebt een boek geschreven over de Vibe, kun je hier iets meer over vertellen?

Jazeker, heel graag. In de Vibe staan de nieuwste inzichten uit de positieve psychologie. Het bevat praktische toepassingen en ook mijn persoonlijke succes en verdriet komt aan bod. Het is een fascinerend boek wat je oppakt en meeneemt naar een heerlijk, positieve stemming. Het leest echt superfijn.

Door de vele tips en de duidelijke structuur kun je er ook nog heel veel uit halen voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. Dat hoeft niet, maar je zult ongetwijfeld een positief effect bij jezelf gaan ervaren. Zelfs als je niet met de vele tips aan de slag gaat.

Het boek neemt je mee op een prikkelende ontdekkingsreis.

Hoe ziet de wereld eruit als de Vibe wereldwijd door mensen is omarmd?

Het boek maakt duidelijk waarom de maatschappij lijkt te ontsporen en wat we daar als mensheid aan kunnen doen. Wat ons afhoudt van een gelukkig en succesvol leven. En wat ons er juist naar toe brengt. Het geeft zo veel positieve inspiratie dat het boek vroeg of laat wereldwijd omarmd gaat worden. Het zal niet direct een bestseller worden, aangezien positiviteit daarvoor initieel te weinig aandacht trekt. Maar het zal wel een ever-seller worden. De eerste reacties en recensies zijn zeer lovend. Dus dat komt wel goed. Mensen gaan er vanzelf al over praten.

Er is een positieve beweging in gang gezet die als een warm bad voelt en die de wereld een stuk vriendelijker, liefdevoller en positiever maakt. Gewoon omdat mensen er individueel door geraakt worden en betere keuzes gaan maken.

Deel jouw vibe

De boeken van Mark Verhees