Hoe ik op de motor het beste jaar van mijn leven herbeleefde

motor

Geschreven door Michiel Kamphuis

We willen zo graag, maar vaak lukt het gewoon niet. We herinneren de lichtpunten uit het verleden en daar willen we vanuit het donker zo graag weer naartoe. Liever gisteren nog dan vandaag. ‘Gewoon je hart volgen,’ zeggen ze dan. Ja, dat is makkelijk gezegd, en dan gaat de zon zeker vanzelf weer schijnen? Ik sprong op mijn motor en vertrok naar Frankrijk, om dat magische gevoel van het lichtjaar van mijn leven weer terug te vinden.

Eén groot avontuur

De aanloop naar het uitgeven van mijn boek Smoske, de neushoorn die er geen zin in had, was een fantastisch jaar. Het was één groot avontuur met talrijke dagen en nachten in een fantasiewereld, vele leerzame momenten in het schrijf- en uitgeefproces, het combineren met een goed doel en ontmoeten van mooie mensen, en met een onvergetelijke motortocht van 3000 kilometer voor onderzoek. Dat is mijn lichtjaar geweest en wat wil ik daar graag weer naartoe, maar sindsdien ben ik langzaam in het donker afgegleden en inmiddels staat mijn hoofd al lange tijd op onweer.

Zonder startkabels gebeurt er niets

Drie jaar na die onvergetelijke rit spring ik weer op de motor naar Marie-Louise in Frankrijk, ter inspiratie. Maar deze keer begint mijn reis in het donker van de garage, accu leeg. Ik woon in een Oostenrijks bergdorpje en ik krijg de motor aan de praat door het dorpje uit te rollen en zo te starten. Over twee uur maak ik de eerste stop, dan zal de accu wel opgeladen zijn. Denk ik hoopvol. Maar nee, na het tanken gebeurt er zonder startkabels nog altijd niets.

Ciao!

Op mijn tussenstop in Turijn blijk ik een hotel geboekt te hebben recht boven een garage. Toch daar maar eens kijken voordat ik weer verder rij. De garage, Norauto, schrikt er na een kwartiertje praten erg van dat het om een motor gaat. ‘In die richting, 100 meter verderop, is een garage voor motoren. Ciao!’

De motorgarage schrikt er meteen erg van dat het om een BMW gaat, hij doet in Italiaanse scooters. ‘Ga daar de hoek om, 200 meter doorlopen, en dan vind je rechts een achterafstraatje met een motorgarage. Die kan jou helpen. Ciao!’

Het achterafstraatje weet al van mijn probleem. Marco Bani crost voor mij door Turijn om een accu te kopen en komt dan naar het hotel, maar de accu past niet. Marco springt weer op de scooter en ondertussen schrijf ik Marie-Louise over de moeizame reis. Ze antwoordt met de waarschijnlijk enige juiste woorden: ‘Wat een sprookje. We gaan voor de goede afloop, tot straks!’

Van oplossingen word je gelukkig

De lucht klaart op, de zon gaat schijnen. Een sprookje, een verhaal, dat is het. Als ik het zo zie dan is het donker een belevenis en geen hindernis op weg naar het licht. Of, zoals Mark Manson het in zijn boek De edele kunst van Not Giving A Fuck zegt: ‘Problemen houden nooit op; ze worden slechts uitgewisseld en/of opgewaardeerd. Geluk komt van het oplossen van problemen. Het sleutelwoord is “oplossen”.’

De taal van de motor

Sprookjes hebben altijd hobbels op de weg, contrast is belangrijk voor het verhaal. Nadat de nieuwe accu in de motor gezet is, constateert Marco nog steeds een probleem. Ik weet niet beter, maar hij vindt dat de motor nog steeds niet lekker start. Behalve Italiaans spreekt Marco eigenlijk geen andere taal dan de taal van de motor. In de garage legt hij me met handen en voeten van alles en nog wat uit, en in een krap uurtje word ik ongelofelijk veel wijzer en rijdt de motor weer als een zonnetje. ‘Marie-Louise, ik kom eraan!’

Direct na die reis ben ik begonnen om nieuwe problemen te creëren. Meer boeken voor meer goede doelen, dat is het plan, Smoske in het Nederlands was pas het begin!

Over Michiel

Schrijver Michiel Kamphuis  is ervan overtuigd dat boeken financieel kunnen bijdragen aan een betere wereld. 'Smoske' is zijn debuut waarmee hij het Wereld Natuur Fonds ondersteunt en in 2018 gaat dat boek internationaal. Je kunt contact opnemen met Michiel via www.smoske.eu.

Reageer op dit artikel

 

Boekentips van Michiel

Smoske

De neushoorn die er geen zin in had

Niets motiveert zo goed als je eigen lichtpunt! Dit is de mijne, en als ik het op de boekenplank zie staan, weet ik meteen waar ik naartoe wil.

Succes met je boek!

De eerste zin op achterflap van dit boek zegt alles: ‘Dit boek is voor iedereen die zelf een boek wil schrijven.’ Talloze geweldige adviezen voor zowel het schrijven als het uitgeven.

Lenig denken

Sigrid van Iersel is met haar site een enorme inspiratiebron voor mij. Een expert op het gebied van storytelling en creatief denken.

Stoner

Wat een inspirerend verhaal. Het hele leven van William Stoner in één boek, het sleept zich maar voort en keer op keer wil je de bladzijden toeschreeuwen om er iets aan te doen.

De edele kunst van not giving a fuck

 

Mark Manson schrijft het helder op. Het leven is niet alleen maar zon en dat kunnen we alleen maar accepteren. Kies waar je om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Kies je problemen.

Homo Deus

 

Harari schrijft net zo helder als Manson, alleen kan hij als geen ander uitzoomen over de gehele mensheid en laat hij zien waarom de zon niet altijd schijnt, waar we vandaan komen, en waar het naartoe kan gaan.