Chemicaliën in je dekbed

Beelden van Tegenlicht (VPRO) en journalistenplatform 'De Correspondent' wijzen ons er dagelijks op. Er is een verschuiving gaande in onze samenleving, waarbij deeleconomie, sociaal ondernemerschap en participatie maatschappij een centrale rol spelen. Naast YouBeDo zijn er in Nederland geweldige initiatieven die op een vergelijkbare manier bijdragen aan een betere wereld. En omdat we geloven in delen willen we jullie als YouBeDo community laten kennismaken met deze initiatieven. Deze keer besteden wij aandacht aan Yumeko.

profiel_michael
Door Michael van LoenenCreative Excitement Optimizer bij YouBeDo

yumeko

Yumeko: change the world sleeping

Yumeko produceert duurzaam beddengoed uit India zonder gif, dierenleed en kinderarbeid. En dat slaapt een stuk beter. Als iedereen meedoet kunnen we met z'n allen slapend de wereld een beetje mooier maken. Dat is de droom van Yumeko: Change the world sleeping. Yumeko (net als YouBeDo een social enterprise) is opgericht in 2010 door Rob van den Dool en Stephan Zeijlemaker. Rob en Stephan sliepen steeds minder goed. Beide hadden een drukke baan die steeds minder voldoening gaf. Vanuit hun overtuiging dat een onderneming duurzaam, sociaal en groen kan zijn is Yumeko ontstaan.

Michael: Je wordt op een dag wakker met een idee om de wereld op een positieve manier te veranderen! Hoe kom je dan uit op het veranderen van de slaapmarkt?

Stephan: Dat was letterlijk een inval toen we aan het nadenken waren over een bedrijf dat alles goed zou doen. Laat op de avond, vlak voor het slapen gaan, viel Groen slapen letterlijk in mijn hoofd. Ik heb toen Rob gemaild en hem de vraag gesteld: waar slaap jij onder. Dat wist hij niet. Ik ook niet. En jij ook niet denk ik. Er bleek heel veel mis te zijn met de productie van ons beddengoed: de enorm vervuilende productie van katoen, de verschrikkelijke arbeidsvoorwaarden in de katoen industrie tot kinderarbeid aan toe, het levend plukken van ganzen en het mishandelen van schapen. Werk aan de winkel dachten we en zo zijn we begonnen.

Michael: Van welke dingen in de "slaap" markt ben je het meest geschrokken? Wat weten jullie nu wel wat veel consumenten niet weten.

Stephan: Het meest schokkend vonden wij het levend plukken van ganzen – het dons groeit weer aan - en de hoge aantallen zelfmoorden onder katoenboeren in India die de dure GMO zaden of bestrijdingsmiddelen uit de conventionele katoen teelt niet meer kunnen betalen.

Michael: Kun je iets meer vertellen over het productieproces bij Yumeko? Wat maakt Yumeko nu echt goed?

Stephan: We hebben de stap genomen om alleen te werken met gecertificeerde producten: biologisch (GOTS) en Fairtrade. Externe partijen verlenen de certificaten zodat onze klanten zeker weten dat ze producten kopen die niet alleen heerlijk zijn, maar ook schoon en eerlijk. En we gaan soms nog een stap verder: we proberen al ons katoen bij 1 coöperatie in India te kopen, waardoor we de hele keten helder hebben en weten wat er met onze premie (we betalen tot 40% meer dan de marktprijs voor Fairtrade) gebeurd. Als bedrijf is Yumeko ook gecertificeerd volgens GOTS (Global Organic Textile Service) en Fairtrade. Voor dons volgt binnenkort de Responsible Down Standard, waarmee we zekerheid hebben en geven over de herkomst van ons dons. We zijn in Nederland de motor geweest achter het certificeren van onze producent.

Michael: Hoe ziet de wereld er uit als iedereen op een Yumeko kussen en onder een Yumeko deken slaapt? Welke impact is er dan ontstaan?

Stephan: Dat is onze droom. De impact zou enorm zijn. In een dekbed van 1 kilo is ongeveer 1 kilo nare chemicaliën gebruikt. Dat gebeurt niet als iedereen biologisch zou slapen. Wereldwijd gaat het om honderden miljoen kilo’s gif die niet terecht komen in de grond, het water en de lucht. Vele honderdduizenden boeren zouden schoon en veilig werken en een inkomen hebben waarmee zou hun gezin kunnen onderhouden en de armoedespiraal kunnen doorbreken. Onvoorstelbare aantallen eenden zouden niet slecht behandeld worden en enorme hoeveel schapen zouden happy kunnen rondlopen en netjes worden geschoren.

Alles over Yumeko

Wil je meer weten over Yumeko? Neem eens een kijkje op de website of volg het bedgeheimen blog waar ze meer vertellen over de materialen, producten, processen en missie.

9 opstart tips