Dit is waarom je op reis áltijd de lokale bevolking zou moeten ontmoeten

op reis lokale bevolking ontmoeten

 

Geschreven door Kyriël van der Sloot

Oh, wat hou ik toch van reizen! Mijn hart gaat echt sneller kloppen van de momenten waarop ik in contact kom met de cultuur: het ontmoeten van de lokale bevolking op reis. Bijvoorbeeld als je ziet dat de Vietnamees werkelijk alles en iedereen vervoert op zijn of haar brommertje en dat het reizen per trein in India een waar avontuur is. 

Survivallen in de Indiase trein

Dat zijn de momenten waarop je iets leert: over een andere cultuur, maar ook over jezelf en je eigen culturele achtergrond. Daarom vind ik reizen zo enorm waardevol! Als je het hebt over bijzondere (of bizarre) ontmoetingen met andere culturen, dan is het reizen door India met de trein een goed voorbeeld. Tijdens mijn eerste reis door het land maakte ik daar kennis mee. Als eerste wordt je geduld op de proef gesteld: de treinen zijn namelijk eerder vertraagd dan niet. Gelukkig zijn er altijd wel een paar nieuwsgierige Indiërs die een praatje met je komen maken. Zo kom je de tijd wel door en leer je wat meer over de lokale cultuur.

Vervolgens worden je ‘survival skills’ op de proef gesteld. Als de trein dan eindelijk aankomt, moet je ervoor zorgen dat je je ellebogen paraat hebt. Het station verandert in een ware jungle. Mensen duwen, trekken en schreeuwen om als eerste een plaats te bemachtigen. Eenmaal in de trein lijkt de rust wedergekeerd. Maar dan wordt nog even je aanpassingsvermogen op de proef gesteld: persoonlijke ruimte, dat kennen ze in India niet. Ik heb nog nooit zo’n avontuurlijk treinreis meegemaakt.

De lokale bevolking ontmoeten

Ik ben zelf opgegroeid in Argentinië. Op mijn vertiende verhuisde ik weer terug naar Nederland. Ik heb twee culturen van dichtbij meegemaakt en ik heb daardoor een grote fascinatie ontwikkeld voor andere landen en culturen. Na mijn studie Culturele Antropologie ben ik gaan werken bij reisorganisatie Riksja Travel, waar ik nog steeds met veel plezier dagelijks reizigers adviseer. Door kleinschalige accommodatie en excursies met lokale gidsen aan te bieden, kom je echt in contact met de cultuur van een land.

Bovendien vinden we het bij Riksja belangrijk om iets terug te doen voor de wereld. Dat is waardevol, want het zijn niet alleen maar mooie dingen die je tijdens je reizen ziet. Je wordt ook geconfronteerd met armoede, ongelijkheid en de negatieve impact van reizen op de natuur. Riksja ondersteunt al jaren hulpprojecten wereldwijd en heeft sinds kort een eigen stichting: Soulventure.

Lezend op reisavontuur

Als ik op reis ga neem ik altijd een goed boek mee, maar ik lees ze net zo graag thuis. Van alle boeken die ik heb gelezen, staat “De Alchemist” voor mij op nummer 1 als je het hebt over inspirerende reisverhalen. In dit boek neemt Paulo Coelho je, via de Andalusische schaapherder, mee in de magische wereld van reizen. En zo zijn er nog veel meer boeken die je kennis laten maken met andere werelden. “De Blanke Massai” van Corinne Hofmann bijvoorbeeld, waar je meer leert over de gebruiken van de Massai-stammen in Kenia en “De wildernis in” van Jon Krakauer met het ontroerende verhaal van Chris McCandless in Alaska.

Boeken kunnen je helpen tijdens je reis om een land beter te begrijpen. Zo leerde ik veel over de geschiedenis van Cuba door “De ritselaars van Havana” te lezen. Verder neem ik vaak een “Te gast in …” boekje mee op reis. Daar staan altijd van die leuke achtergrondverhalen in. Op dit moment lees ik de klassieker: “Honderd jaar eenzaamheid” van Gabriel García Márquez en ligt “Rode rozen en tortilla’s” van Laura Esquivel alvast op mijn nachtkastje klaar. Ik ben erg benieuwd wat dit Mexicaanse roman me gaat brengen.

Deel dit inspirerende blog!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Reageer op dit artikel

 

Boekentips van Kyriël

Rode rozen en tortilla's

De ritselaars van Havana

De alchemist

De wildernis in

De blanke Massai

Honderd jaar eenzaamheid

 

Kyriël van der Sloot is reisspecialiste bij Riksja Travel en projectmedewerkster bij stichting Soulventure