Deze week de Kookboekenweek 2015!

Ik neem je mee in de keuken van YouBeDo (top secret).

avatar-Mirle-van-huet-youbedoDoor Mirle van HuëtVerhalen verteller bij YouBeDo.com

Het is kookboekenweek - Ja ook hier is een ‘week’ voor uitgerold- en omdat er op het internet al genoeg lijstjes te vinden zijn met o.a. the 25 greatest cookbooks, the best cookbooks of all time, en the hunt for the greatest cookbooks, en er zelfs een kookboek van het jaar verkiezing is, heeft YouBeDo besloten om wat dichter bij huis te blijven. Vandaag vroeg ik aan elk van mijn collega’s dezelfde vraag:
“Welk kookboek trek jij vaak uit de kast en waarom?”
Maar zoals dat meestal het geval is krijg je bijna nooit antwoorden die ‘mooi’ aansluiten op je vraag. Zo zeiden enkele collega’s “oh, ik kook eigenlijk nooit”, of “mijn partner kookt altijd”. Na wat aandringen kreeg ik uiteindelijk wel te horen dat er vast wel ergens een Jamie Oliver kookboek in de kast staat. “Mijn vriendin maakt wel eens de feta spinazie taart van Jamie. Ook improviseert ze. Dat heeft ze van mij.” Één van de weinige collega’s die zonder aarzelen een kookboek opnoemt is Wilma. “Mijn Italiaanse kookboek, de Zilveren Lepel! Ik hou van Italiaans eten.”

Melle geeft aan dat hij niet echt kookboeken koopt maar volgt zijn grote kookheld wel via Instagram. Jamie Oliver heeft zich in Groot-Brittannië opgeworpen om het gebruik van suiker enorm te reduceren en daar ben ik groot voorstander van! Tegenwoordig zit in bijna alles wat je eet of drinkt toegevoegde suikers. Dagelijks plaats hij heerlijke recepten die makkelijk en ook nog eens gezond en lekker zijn. ”Melle’s kookboeken tip is dan ook ‘Jamie’s Super Food voor elke dag'.
Ook Monique heeft naast haar voorkeur voor kookboeken met curry-recepten ook veel plezier van de kookkunsten van Jamie.
“Geen idee of Jamie nog ‘hip’ is maar ik vind ze top. Ze zijn heerlijk en eenvoudig te bereiden.”

Alweer Jamie Oliver. Hij doet het niet alleen goed onder de YouBeDo’er maar ook de rest van Nederland. Wat hebben zijn kookboeken wat anderen niet hebben? Volgens ‘the Guardian’ is dat omdat hij ‘authentiek’ is, en daar kan ik mij wel in vinden. De ongegeneerde emotie op zijn gezicht als hij een nieuw gerecht klaarmaakt, de passie die hij stopt in het verbeteren van kantine-maaltijden voor scholieren, en de frustratie die hij uit als dingen even niet goed gaan zijn daar het bewijs van. Hij verkoopt niet alleen zijn boeken en gerechten, maar ook zijn perspectief op wat ‘echt’ en ‘lekker’ eten is en hij deelt dit op een manier waarop vrienden dat zouden doen; zonder poespas, direct, en vanuit zijn hart.

En ikzelf? Jamie is in mijn ogen een held omdat hij zijn kracht gebruikt om positieve veranderingen teweeg te brengen. Zijn kookboek? Die heb ik niet want ook ik kijk vaak online voor inspiratie. Maar af en toe kom ik wel met kookboeken in aanraking. De laatste twee kookboeken waaruit ik heerlijke gerechten heb mogen eten zijn ‘oven en stoven’ en ‘plenty’. De eerste is een prachtig kookboek waarin mooie stoofpotjes en ovengerechten worden gepresenteerd en de tweede een elegante en creatieve introductie tot het maken van gerechten zonder vlees.

De schrijver van ‘Plenty’, Yotam Ottolenghi, wil met het boek laten zien dat een heerlijk gerecht kan worden opgebouwd uit enkel groenten, peulvruchten, noten, kaas, en paddenstoelen. Ik ben in ieder geval smakelijk verrast door zijn knoflooktaart (Knoflook? Ja, echt. Knoflook.)! Maar ben jij net als Melle en ik geen kookboeken-fan en haal jij jouw inspiratie liever online, dan raad ik je aan Yotam’s column ‘the new vegetarian’ te volgen.

Wilma's favorieten boek "de Zilveren Lepel"

Zeg je Italiaans koken, dan zeg je De Zilveren Lepel. In Italië wordt De Zilveren Lepel al meer dan zestig jaar verkocht en lees meer.

Melle's kookboeken tip!

Jamie's super food voor elke dag is het nieuwste kookboek van Jamie Oliver. Gezond eten en lees meer.

Als je van lekkere stoofpotjes houdt:

Het heeft bijna iets magisch. Gerechten die je alle rust geeft om lees meer.

Heerlijke gerechten zonder vlees.

Plenty is een feest van smaken, kleuren en texturen. De succesvolle Londense traiteur en restaurateur Yotam Ottolenghi verzamelde in dit boek 120 originele gerechten, die lees meer.

De nominaties voor het Gouden Kookboek van 2015:

De Nomadische keuken van Raïnaraï

Dit originele kookboek staat boordevol vegetarische en visgerechten uit de nomadische keuken van Algerije. De gerechten, geïnspireerd door Raïnaraï, het lees meer.

Liever lokaal de winnaar van 2015!

Elke dag een uniek recept met lokale producten uit het seizoen! Met een voorwoord van Carlo Petrini, oprichter en voorzitter van lees meer.

De mijne is de beste

Bezint eer ge begint! Spaghetti bolognese is Unesco-werelderfgoed. Puccini. Toscanini, Rossini, Verdi Spaghetti! (Wim Opbrouck) Is er ooit lees meer.

Staan jouw kasten wel vol kookboeken? Dan willen wij natuurlijk graag weten welke jouw favoriet is en waarom! Diegene met het lekkerste, leukste, meest originele antwoord kan een boekenbon ter waarde van 10,- euro winnen!