Jan Bommerez over flow, transformatie en loslaten…

yumeko
avatar-sander-hoge-youbedo Door Sander HogeAwesome Impact Designer bij YouBeDo

Ik was vijf of zes toen ik dagelijks op mijn BMX crossfiets door de wijken van mijn dorp sjeeste. Het gaf me een enorm gevoel van vrijheid dat ik nooit eerder had ervaren. Zonder toestemming van papa of mama kon ik zelf bepalen waar ik naartoe ging: speeltuintjes, vriendjes, dorpscentrum, parken of bossen. Het waren mijn eerste autonome ervaringen met de buitenwereld. Ik vergat vaak de tijd, kwam veel te laat thuis en zat regelmatige helemaal onder de modder en andere smeer. En mijn ouders lieten me daarin volkomen vrij. Niets moest, veel mocht. Wat een prachtige tijd was dat.

En ik weet nog dat ik met verwondering keek naar de wereld van de volwassenen. Waarom doen ze wat ze doen? Ze leken vaak dingen te doen die niet persé nodig of leuk waren. En het viel me op dat elke dag de grote mensen dingen volgens strak georganiseerde routines doen. En ik vroeg me af of ze daar gelukkig van werden. Het leven van de grote mensen leek op de film Groundhog Day waarbij elke dag dezelfde dingen opnieuw gebeuren. Waarom doen ze niet gewoon wat het fijnst is? En ik nam me voor om mijn leven niet op de automatische piloot te gaan leven, maar alleen iets te doen als ik er echt gelukkig van werd. Wat de grote mensen je vervolgens weer afleren als je opgroeit.

Toen ik dertig jaar later het boek Minder moeten meer flow van Jan Bommerez las, kwam die herinnering aan mijn BMX ritjes weer terug. Het herinnerde mij aan de belofte die ik mezelf had gemaakt om het leven niet voor lief te nemen en mijn eigen geluk meer centraal te stellen. Het werd ineens allemaal heel helder.  We leven ons leven te vaak op basis van overtuigingen hoe het moet, zonder dat we deze ter discussie stellen. Het gedachtegoed en de boeken van Jan staan voor mij symbool voor in balans zijn met je lichaam en loslaten. Ze brengen me terug naar wat echt belangrijk is: blijven BMX-en!

De boeken van Jan Bommerez doen iets met je. Ze maken het kind in je wakker en geven je een perspectief hoe je zelf of als organisatie meer in balans kunt zijn.

Interview met Jan Bommerez

Jan Bommerez is auteur, spreker, workshop leider en coach over begrippen als flow, transformatie en cocreatie. Hij spreekt liefst over het aanboren van extra menselijk potentieel, innerlijke rust en loslaten.

Je hebt een enorme bijdrage geleverd om meer bewustzijn te creëren over 'flow' en 'loslaten'. Wat heeft het jou persoonlijk gebracht?

Wat ik deel met mijn lezers en workshop bezoekers is mijn eigen ervaring. Het is het pad dat ik bewandel met al zijn kronkels, verrassingen, mooie ontmoetingen en mooie momenten. En ik ken ook het diepe dal en de moeilijke momenten. Ik pluk met veel dankbaarheid de vruchten van mijn werk in mijn eigen leven en ik mag het nog delen ook!

Hoe creëer je flow voor jezelf?

Voor flow zijn net als voor gelukkig zijn geen formules, maar er zijn wel katalysatoren. De voornaamste is helderheid over waar je JA tegen zegt – alleen dan kun je gemakkelijk NEE leren zeggen. Dat JA heeft te maken met: hoe voel ik mij erbij meer dan wat denk ik erover. Ik neem heel veel tijd om stil te zijn. In de stilte ontwikkelt intuïtie zich meer en meer en daardoor word je steeds minder afhankelijk van denken en analyseren. Typisch voor FLOW is dat je ‘weet met je lijf’. Ik heb leren luisteren naar mijn lijf. Ons lichaam is ons anker in het NU en FLOW is altijd NU. Ik heb ook bewust veel lichaamswerk gedaan en ik drink veel gezond water. Ons lijf is 70% water. Het is de sleutel tot alle belangrijke processen en het is de instant geleider van de levensenergie. FLOW heeft meer te maken met het water in ons lichaam dan met onze hersenen. Het water is de substantie van ons gevoelslichaam en het hart is er het centrum van. Bloed is meer dan 80% water... Gezond eten en genoeg bewegen hoort er ook bij. En natuurlijk: leren loslaten. Ik neem elke dag tijd voor loslaten. 

Je hebt ook het bedrijfsleven geïnspireerd om te gaan transformeren. Hoe denk je dat bedrijven in de toekomst georganiseerd zullen zijn?

Ik denk dat bedrijven totaal anders gaan worden – meer deeleconomie en meer platforms met zelfstandigen die niet meer op een payroll willen staan. Anderzijds zal steeds meer werk verder geautomatiseerd en gerobotiseerd worden. Ik denk dat er sowieso een ander inkomstensysteem zal moeten komen. Een basisinkomen of nog iets anders. Maar het huidige systeem zal verdwijnen. De belangrijkste uitdagingen waarmee organisaties te maken krijgen zijn creativiteit en innovatie. We leven in een tijd van transformatie. Oude systemen voldoen niet meer en kraken in hun voegen. Het nieuwe wordt geboren uit de verbeelding en uit samenwerking. Twee woorden die voor mij het verschil zullen maken zijn: co-intelligentie en co-creatie. In mijn ervaring is het grote gemis in relaties en organisaties: emotionele intelligentie. Wij zijn een hoofdmaatschappij.

Hoe kijk je aan tegen het consumptiegedrag van consumenten en bedrijven?

Wat mij vooral bezighoudt is welke planeet we achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen en hun kinderen... De maatschappij is jammer genoeg nog vooral opgezet als een dienst aan de economie in plaats van omgekeerd. Het neemt vaak een hele generatie om een echte shift te maken maar er zijn overal ook mooie signalen.

Ik geloof in een stille revolutie van onderuit – een revolutie van het hart – een revolutie van alle mensen van goede wil. Ik ben dankbaar voor al die mensen.

Welke boeken zijn jou het meest dierbaar?

De alchemist’ van Paulo Coelho. 
De Kleine Prins’ van Antoine de Saint-Exupéry
De boeken van Osho.
De ‘Tao te King’ van Lao Tse
Flow’ van Csikszentmihalyi
The seven habits’ van Covey
As a man thinketh’ van James Allen
Het werk van Napoleon Hill 
Het werk van Neal Donald Walsch
'A Course of Love' van Mari Perron

Ontdek de boeken van Jan Bommerez

Door de bomen het bos zien - Jan Bommerez (2016)

Transformatie kun je niet leiden. Het is een zelforganiserend proces. Leiders kunnen alleen maar een ecosysteem bewerkstelligen, waarin transformatie spontaan plaatsvindt. Het boek verschaft vele verrassend nieuwe inzichten en geeft concrete wegen aan om te bewandelen...'.

Kun je een rups leren vliegen - Jan Bommerez (2016)

'Kun je een rups leren vliegen gaat over het verschil tussen verandering en transformatie. Veranderen, is iets wat je doet. Transformeren, gebeurt vaak pas na een of meerdere doorbraken en heeft daarom te maken met hoe je tegen de dingen aankijkt...'.

Minder moeten meer FLOW - Jan Bommerez (2015)

'We leven in een wereld vol 'kikkers', die eigenlijk 'prinsen' of 'prinsessen' zijn, maar die hun kikkeridentiteit met hand en tand verdedigen. Is dat niet merkwaardig? Minder moeten, meer FLOW wil graag de kikker kussen en de prins of prinses in je wakker maken...'

Flow en de kunst van het zakendoen - Jan Bommerez (2015)

'FLOW is dus onze natuurlijke staat. Waar ging het dan mis en hoe herstel je dat? Wat zijn de onderdrukkers van FLOW en hoe kom je daar weer vanaf? FLOW en de kunst van het zakendoen is een gids op die weg...'

Hoe creëer jij flow voor jezelf?

Jan Bommerez volgen?

Wil je meer weten over flow, loslaten, transformatie of co-creatie? Jan deelt graag!
Twitter: https://twitter.com/janbommerez  - www.lerenloslaten.com