Wat kan KidsRights bereiken met € 36.784,80 aan donaties?

We zijn zeer dankbaar voor de resultaten van het afgelopen jaar! Donatierecords werden verbroken en KidsRights is een van de goede doelen die een mega bedrag van €36.784,80 in 2015 heeft mogen ontvangen. Dit is vooral de danken aan onze zakelijke klanten die hun boeken via YouBeDo hebben besteld en KidsRights als goed doel hebben gekozen. Een aanzienlijk bedrag, maar welke impact heeft zo’n bedrag? Daarom hebben we aan KidsRights gevraagd wat ze met dit bedrag kunnen doen.

Hoop voor kinderen met aids.

In 2005 won Nkosi Johnson (4 februari 1989 - 1 juni 2001) postuum de Internationale Kindervredesprijs. Nkosi was pas elf toen hij opstond tegen het taboe op hiv/aids in Zuid Afrika en daarbuiten. Hij deed dit door te spreken op (inter)nationale podia en hiv/aids een gezicht te geven. Nkosi liet de hele wereld zien dat mensen met hiv/aids nog steeds mensen zijn. Ter nagedachtenis van Nkosi werkt KidsRights al vele jaren samen met St. Joseph’s Care en Support Trust in Sizanani, Johannesburg.

In deze regio zijn veel kinderen die aids hebben of indirect slachtoffer zijn van de aidsepidemie. St. Joseph’s Care and Support Trust ondersteunt de kinderen in hun ontwikkeling. Waar mogelijk vinden de activiteiten plaats met invulling in en door de gemeenschap zelf. De kinderen worden binnen de eigen gemeenschap opgevangen, dit heet ‘community based care’. De leden van de gemeenschap spelen een actieve rol. Het is dus voor én door de gemeenschap!

Door kinderen binnen de gemeenschap te helpen, blijven de sociale banden met andere mensen hierbinnen en met de familie intact. De kinderen functioneren dus eigenlijk zo normaal mogelijk, ze slapen thuis en gaan naar school. St. Joseph’s ondersteunt de kinderen en de gastgezinnen in verschillende aspecten van het leven. Deze aspecten centreren zich rondom psychosociale dienstverlening, onderwijsondersteuning, gezondheidszorg en voedselhulp.

In het kader van de voedselondersteuning zijn er in de gemeenschappen gaarkeukens opgericht. De kinderen in het voedselprogramma krijgen hier als ze uit school komen een warme maaltijd. Voor veel van de kinderen is dit de enige maaltijd op de dag. In het voedselprogramma speelt ook weer de gemeenschap een belangrijke rol; zij koken de maaltijd en vangen de kinderen uit school op. Om in aanmerking te komen voor deze ondersteuning moet er wel aan een belangrijke voorwaarde worden voldaan; de kinderen moeten wel naar school gaan. Op deze manier geeft het voedselprogramma de kinderen een extra impuls om onderwijs te volgen.

Op de lange termijn heeft het project zich ten doel gesteld om de armoede in het gebied te verlagen en de aidsbesmettingen te stoppen. Door middel van preventie en onderwijs groeien de kinderen op met meer mogelijkheden voor de toekomst; met een baan en zonder aids.

Hulp voor kinderarbeid slachtoffers.

Als je 5 jaar oud bent, hoor je op school te zitten, in de kleuterklas. Tenminste, zo gaat dat hier in Nederland. Voor Kindervredesprijswinnaar Om Prakash was dit geen optie. Hij werd gedwongen te werken op het land om de schuld van zijn ouders aan een landeigenaar af te betalen. Het is dag in, dag uit, hard werken in de brandende zon. Gelukkig werd Om Prakash op 8 jarige leeftijd gered door Bachpan Bachao Andolan (BBA), de organisatie van Nobel Vredesprijswinnaar Kailash Satyarthi en onze partner in strijd tegen kinderarbeid in India. Nu gaat Om Prakash zelf voorop in de strijd tegen kinderarbeid.

BBA heeft in de 35 jaar dat het bestaat zo’n 84.000 kinderen gered uit de slavernij en andere zware arbeid. Na bevrijding worden de kinderen eerst ondergebracht in het opvanghuis Mukti Ashram. Hier ontvangen zij medische en psychische steun en vele krijgen voor het eerst onderwijs. Daarnaast doorloopt BBA voor de kinderen alle juridische procedures, zoals het aanvragen van een geboortebewijs. Met een geboortebewijs bestaan de kinderen officieel voor de wet en kunnen zij aanspraak maken op hun rechten, zoals onderwijs. Indien mogelijk worden de kinderen herenigt met hun familie. Na hereniging met de familie wordt zowel het kind als de familie begeleid en gemonitord. Zo wordt onder andere gecontroleerd of de kinderen naar school gaan.

Kinderen die niet terug kunnen naar hun familie worden opgevangen in Bal Ashram, een gezinsvervangend tehuis van BBA. Van hieruit gaan zij naar school en bouwen ze aan hun toekomst.

'YouBeDo is trots dat we met KidsRights zo’n belangrijke bijdrage hebben kunnen leveren aan het welzijn van kinderen.'

Hoe kun jij KidsRights helpen?

Samen bereiken we meer. Deel dit verhaal via social media en laat zien dat we met elkaar op een eenvoudige manier impact kunnen maken!