Hug of kus? Het eeuwige dilemma tijdens de nieuwjaarsborrel

Daar gaan we weer: handjes schudden, drie zoenen geven en hier en daar een omhelzing. Menig werkgever en werknemer ziet als een berg op tegen nieuwjaarsborrels. Want: wanneer geef je iemand een hand en wanneer geef je drie kussen? En wat is het moment dat de band zo ‘warm’ is dat een handdruk als ‘koel’ wordt ervaren?

kus

Mannenkus of brasa

Een van de Amerikaanse ondernemers die ik interviewde voor mijn boek Onder de zeespiegel vertelde me dat ze erg moest wennen aan de drie zoenen in Nederland:, vertelde me dat ze erg moest wennen aan de drie zoenen in Nederland: “Dat fysieke contact in de zakelijke sfeer kennen wij in Amerika niet. Je begroet elkaar altijd met een handdruk. Of eventueel met een hug, als de band vriendschappelijker wordt. Ik vraag me bij zakelijke ontmoetingen in Nederland dan ook regelmatig af: ‘Moet ik die persoon nou wel of niet zoenen? En wat doe ik als ik een groep bekenden zie, waarvan ik de één goed ken en de ander niet?”

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de aanraking van vreemden als onprettig ervaren. Het liefst houden we het bij een handdruk, als we de ander (nog) niet goed kennen. Hoewel de meesten er dus niet op zitten te wachten, is vooral onder Europese jongeren in de grote steden de ‘mannenkus’ en de Amerikaanse hug intussen sterk in opkomst.

De Surinaamse Dennis Held groeide op met de brasa en vindt een knuffel geven aan vrienden en collega’s vanzelfsprekend. “Toch werd dat in het begin van mijn carrière niet altijd op prijs gesteld,” vertelde hij. “Ik was de enige die dat deed. Als ik nu vrienden of collega’s van vroeger tegenkom, merk ik wel degelijk verandering. Er is meer fysiek contact. Omhelzing en kus zijn een teken van vriendschap en waardering geworden.”

Vrouwen bluffen niet

Onder de zeespiegel

Do we have a deal?

Gedraag je!

Hoeveel zoenen?

Als je iemand uit een ander land of uit een andere cultuur ontmoet, zorgt onwetendheid regelmatig voor ongemakkelijke situaties bij het groeten. De een wil drie zoenen geven, terwijl de ander het hoofd al terugtrekt na een eerste zoen. Voor mijn boek Onder de zeespiegel besloot ik om de vraag “Hoe begroeten mensen elkaar in jouw land van herkomst?” rond te sturen binnen mijn netwerk. Mijn mailbox stroomde vol.

Uit de reacties bleek dat mensen in bijna alle landen elkaar bij de eerste ontmoeting een hand geven. Pas als mensen elkaar aardig gaan vinden, durft men elkaar te zoenen of omhelzen.

Hoe mensen elkaar begroeten, hangt o.a. van de cultuur af. Zo staat de Japanse buiging voor respect, nederigheid en het zenden van energie. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn er ook veel regionale verschillen als het gaat om begroetingen. Zo schakelen mensen in Parijs tijdens zakelijke ontmoetingen sneller over op een of meerdere zoenen dan in andere delen van Frankrijk.

Zoenvrije landen

Naast Japan zijn er meerdere landen waar helemaal niet wordt gezoend, zoals Zweden en Engeland (afgezien van een enkele deftige luchtkus in Zuid-Engeland). De meest hartelijke begroeting die je in Engeland kunt ontvangen, is dat men je vastpakt bij je onderarm terwijl je hand wordt geschud. Schrik ook niet als de Engelsman een stapje achteruit doet, zodra je met hem in gesprek gaat. Het ligt niet aan je adem, de Engelsman heeft gewoon meer personal space nodig.

Zo begroeten mensen elkaar over de wereld

Mocht je tijdens een begroeting toch de mist in gaan, bedenk dan dat je niet de enige bent die blundert. Zelfs de grote wereldleiders – nota bene omringd door adviseurs – weten niet altijd of ze de ander met een handdruk, hug of kus moeten begroeten.

Hoe begroet jij je collega's het liefst?