Mijn groene missie: de natuur als wellness center


Door Katja Staring   Editor-in-chief  van DailyGreenspiration

groene missie

Het was niet per se mijn bedoeling om een beweging te starten, maar door toeval kwam het op mijn pad, via Instagram. Ineens ben ik mijn groene missie aan het volbrengen…

Ongevraagd tuinen fotograferen

Mijn hoofdberoep is bedrijven en organisaties adviseren over hun communicatie. Omdat sociale media daar een onderdeel van zijn, ben ik graag op de hoogte, dus ging ik op Instagram om te zien hoe dat medium werkte. Instagram draait vooral om plaatjes. Maar… waar moest ik een foto van nemen?

Ik tuinier graag en houd al mijn hele leven van wandelen en fietsen in de natuur, dus ik besloot mijn eigen tuin en het landschap als onderwerp te nemen. Al gauw fotografeerde ik ook (gevraagd en ongevraagd) in buurttuinen, stadsparken en bezocht ik botanische tuinen. Tenslotte speurde ik werkelijk overal naar groen.

Stilstaan bij de natuur

Ook besloot ik vaker een ochtendwandeling maken. Nu zie ik de natuur veranderen van week tot week, van seizoen tot seizoen. Ik leer namen van vogels, planten, bloemen, vlinders en insecten, door ze te fotograferen en naderhand op internet op te zoeken, of het te vragen aan volgers en voorbijgangers. Ik sta verheugd stil bij regendruppels op een blad, bij een bloeiende meidoorn, bij een vreemde kever op het pad.

Het groene besef

Ondertussen kreeg ik best wat volgers op Instagram. Van over de hele wereld. En toen besefte ik mij pas echt hoe belangrijk groen is voor ons allemaal. Guerrilla gardeners in New York City, balkontuiniers in Mumbai or Berlijn, natuurwandelaars, woudlopers, landschapsarchitecten, kwekers, groentetelers, tuinontwerpers, moestuiniers, bloemschikkers, botanisch tekenaars, plantfotografen…

…we hebben allemaal iets gemeen: we ervaren de schoonheid van de natuur en kunnen er niet zonder.

De natuur is een wellness center

De kleur groen maakt mensen gelukkiger, gezonder. De natuur is een wellness center. Je vindt er geluk, een frisser hoofd en een heleboel energie! Onderzoek heeft uitgewezen dat je vaker last van een slecht humeur hebt, als je niet genoeg in een groene omgeving bent. De tijd die je in de natuur doorbrengt, heeft invloed op je hersenen.

Negatieve gedachten verdwijnen sneller tijdens een wandeling door park, tuin of bos. Onderzoek heeft uitgewezen dat sowieso je gehele gezondheid erop vooruitgaat in een groene omgeving. Alleen al logisch, omdat je beweegt en frisse lucht inademt.

Al is het een vetplant

Mijn missie is iedereen laten zien dat wij mensen gewoonweg niet zonder groen kunnen bestaan. En ik wil alle groenliefhebbers met elkaar verbinden. We moeten elke dag wat groen in ons leven hebben om een gelukkig leven te leiden. En dan zullen we ook allemaal automatisch beter zorgen voor Moeder Aarde.

Dus: omring jezelf met zoveel mogelijk groen. Al is het maar een vetplant op je bureau. Maak vaker een ommetje in het park of op de hei. Zo makkelijk is het!

Deel dit inspirerende blog!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Boekentips van Katja

groene missie

groene missie

groene missie

groene missie

groene missie

Prachtige botanische planten van Katie Scott die al eerder de internationale bestseller 'Het dierenboek' (animalium) maakte.Een compleet naslagwerk om het plantenrijk te ontdekken en leren kennen.

 

Over wat wandelen in de natuur je kan brengen, bekeken vanuit het perspectief van schrijvers en filosofen.

 

 

Madelon Oostwoud schreef dit boek over makkelijk tuinieren voor tuin, balkon en terras van 6 tot 60 vierkante meter.

 

 

Dit boek gaat ook over wat wandelen in de natuur je kan brengen, maar dan in combinatie met mindfulness. Geschreven door boeddhist Tich Nhat Hanh.

 

Ik las in een blog van topschaatser Marrit Leenstra over dit boek. Zij schrijft: "The natural navigator Tristan Gooley legt uit hoe je de natuur moet ‘lezen’. Zo kan een boom bijvoorbeeld op heel veel manieren als kompas dienen; de toppen wijzen naar het zuiden, de noordkant van de bast is donkerder van kleur."

 

 

 

 

Volg Katja Staring! Inmiddels kun je Dailygreenspiration naast Instagram ook volgen op Facebook, Twitter en een blogsite. Post je zelf ook groen op Instagram? Gebruik dan de hashtag #spreadnaturelove, dan kan ik je vinden!

Reageer op dit artikel