Albert Sonnevelt: ik word geademd!

Mark Verhees
avatar-sander-hoge-youbedo Door Sander HogeAwesome Impact Designer bij YouBeDo

Wat is het toch prachtig om te zien als mensen hun talent kennen en deze ten volste weten te benutten. Voor het impactblog interviewde ik Albert Sonnevelt, psycholoog en ondernemer die via Sonnevelt Opleidingen regelmatig boeken bestelt bij YouBeDo. Het grootste talent van Albert is zijn inzicht in de psyche van de mens èn zijn vermogen om deze volstrekt helder over te brengen op de ander. Het maakt eigenlijk niet uit wat je aan hem vraagt, in prachtige volzinnen weet hij duidelijk uiteen te zetten hoe het zit. En zijn cirkel van invloed is groot, heel groot. Want hij geeft deze inzichten door aan trainers en coaches die met zijn methodes en technieken tienduizenden Nederlanders helpen om uit het leven te halen wat erin zit.

Albert Sonnevelt

Albert Sonnevelt

Albert Sonnevelt (1960) is psycholoog, auteur en ondernemer. Zijn praktijk voor Integrale Psychotherapie leidde in 1995 tot de oprichting van Sonnevelt, opleiders voor vitaal leven. Met zo’n 1.600 studenten per jaar en meer dan 70 docenten is hij marktleider in de markt. Daarnaast zijn er samenwerkingsverbanden met onder andere Suriname en Curaçao...

Welke verandering of moment heeft jou het meest verandert en hoe ben je daarmee omgegaan?

Mijn 'life changing event' was op mijn zeventiende toen mijn vader plotseling overleed. Ik zag hem nog lachen en vanuit het niets viel hij ineens op de grond. Na deze traumatische ervaring was ik op zoek naar evenwicht en besloot ik psychologie te gaan studeren. Iedereen krijgt ooit te maken met verlies en de vergankelijkheid van het leven. Sinds die tijd heb ik een onstuitbare honger om mijn inzichten te delen.

Hoe kunnen mensen een transformerende stap maken?

De eerste stap is bewustwording, waarbij het inzicht ontstaat waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Daarbij hoort het zien van de signalen die ons lichaam afgeeft als we klachten hebben. De tweede transformerende stap is het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Stoppen met vechten, miepen, zeuren en zien dat jij het resultaat bent van alle keuzes in je leven. De derde stap is betere keuzes maken voor jezelf en het daarna terug laten komen in ander gedrag.

Heb je bepaalde routines die jou helpen om te doen wat nodig is?

Ja, om te beginnen sta ik elke dag op om kwart voor zes. Dan begin ik eerst met twintig minuten meditatie. Daarna doe ik tot een uur aan Cardio fitness afgewisseld met kracht-training of Tai Chi. Voor twaalf uur ben ik naar binnen gericht en zoveel mogelijk bezig met creëren. In de middag ben ik bewust naar buiten gericht en sta ik meer in contact met anderen. Daarnaast doe ik altijd een powernap van twintig minuten in de middag. Ik hou van variatie maar gedij het beste bij structuur.

Wist je dat vijfennegentig procent van ons gedrag onbewust is? En niet alle routines zijn daarbij even behulpzaam. Hoe meer we naar een natuurlijke cyclus kunnen leven, des te beter het aansluit bij ons biologische ritme. Deze is verstoord geraakt rond 1878 door de uitvinding van het kunstlicht. Daardoor zijn we één uur en twintig minuten minder gaan slapen in de afgelopen twintig jaar! Daar komt nog bij dat we veel meer informatie te verwerken hebben gekregen. En de tijd om die informatie te verwerken is steeds kleiner geworden. We jagen continue achter prikkels aan en zijn verslaafd geraakt aan afvinken. Daardoor hebben we meer stress en minder herstelmomenten.

Hoe kunnen we meer in het moment leven?

Dat kan ik het best uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Ik kan intens genieten van een heerlijk bereidde maaltijd. De muziek en de sfeer van een gedekte tafel. Aandacht voor die eerste hap. Of zittend in het gras en kijkend naar de ondergaande zon. Écht waarnemen.

Volgens boeddhisten zijn we niet wakker. We rollen onze automatische patronen af. We gaan naar ons werk, hangen onze jas op dezelfde manier op en gaan weer naar huis. En voor je het weet is er weer een dag, een maand of een jaar voorbij. Maar hoe wakker ben je echt?

De trigger voor meer in het moment leven is vaak een gebeurtenis, als de pijn groot genoeg is. Ik wil het wel door het beeldscherm heen schreeuwen. WAKE UP! WAKE UP!

Wat zie je als je buiten bent en naar boven kijkt?

Ik zie de wolken. En ga er dingen in zien zoals een leeuw. Maar ik kijk ook tussen de wolken. Naar de stille, blauwe onveranderlijke lucht. Shit man wat prachtig moet dat zijn als je piloot bent. Om je de oneindigheid van ons universum te realiseren. Ik voel me nederig en nietig, maar de oneindigheid zorgt ervoor dat ik gedragen wordt. Ik hoef helemaal niet te ademen, ik word geademd. Op het moment dat je ontspant dan is die adem er gewoon.

Hoe kunnen we volgens jou de wereld mooier maken?

Dat is moeilijk en tegelijkertijd super simpel. We moeten stoppen met oordelen. Dan is hij al mooier. Een oordeel is iets dat niet perfect, mooi of compleet is. Op het moment dat je vraagt 'hoe kunnen we de wereld mooier maken' dan ga je er vanuit dat hij niet mooi is en dat is al een oordeel op zich. Onze wereld van polariteit en dualiteit maakt het moeilijk. Als je alles kunt omarmen worden pijn en angst niet weggedrukt. Het wordt je gegeven op het moment. 'To fall in love', zoals de engelsen het zo mooi zeggen. Je hebt er niets over te zeggen. In Nederland is liefde een proces, je wordt verliefd.

Welke impact heeft Sonnevelt Opleidingen?

Onze impact is gigantisch, en dat zeg ik niet omdat ik de directeur ben. We hebben meer dan 10.000 mensen opgeleid. Iedere student heeft de stappen doorlopen op zijn eigen manier. En die hebben allemaal hun eigen peergroup en die geven weer coachingsessies aan 20 anderen. Als je doorrekent hoeveel mensen we bereiken via ons netwerk van trainers en coaches alleen al. Dat is enorm. Onze missie is om in 2023 iedereen bewust te maken van een gezonde levensstijl. En het simpeler dan je denkt. Gewoon iedere dag een stap van 1% zetten. Dan heb je na een jaar enorme impact.

Welk inzicht geeft dit interview jou?