First Love: Hoe een foto de overlevingskans van moeder en kind vergroot

Peter de Ruiter Fotografeert, schrijft, maakt boeken en geeft ze uit. Hij heeft een voorkeur voor het maken van boeken waarin de rechten van de mens centraal staan. Zijn boek First Love is nu te koop.

 

 

 

Boeken komen op verschillende manieren tot stand. Soms nauwkeurig uitgedacht, en soms komt alles op zo’n manier samen dat het lijkt alsof het zo had moeten zijn. Het tweede was het geval bij mijn boek First Love. Dit boek bevat honderd foto's van moeders en hun kind uit heel de wereld.

First Love

 

Te veel baby’s halen het niet

De meeste foto’s uit First love maakte ik toevallig. Je komt ze tegen en je drukt snel af. Ga je er met dat doel op uit, dan worden dat soort foto’s al gauw sentimenteel. First Love bevat behalve honderd schitterende foto's ook verhalen over moederschap in ontwikkelingslanden. Zes hulporganisaties vertellen welke oplossingen ze bieden en hoe de lezer dit werk kan steunen. In 2015 was van één miljoen kinderen hun eerste levensdag tevens hun laatste. Elke dag sterven er zeventienduizend kinderen van nog geen vijf jaar oud. Te veel kinderen raken gehandicapt bij de geboorte. Te veel moeders sterven tijdens de geboorte.

 

Verdriet in de ogen

Zelf heb ik in Afrika gezien hoe primitief kraamklinieken kunnen zijn – als ze er al zijn. Daar ga je niet voor je plezier naartoe – als je ze al kunt bereiken. Veel aanstaande moeders wonen op tientallen kilometers afstand van een kraamkliniek. Ik heb meegemaakt hoe zieke kinderen sterven door een verkeerde behandeling van een lokale medicijnman. Ik heb het verdriet gezien in de ogen van de moeder.

 

Zorg móét beter
First Love bevat briljant werk van maar liefst zeventig fotografen, ook van grote namen. Veel van dit werk ben ik voornamelijk tegengekomen tijdens mijn talrijke bezoeken aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Ik heb mijn eigen aandeel beperkt omdat ik de foto’s van collega’s beter vond. En een boek maak je toch voor de lezer?

Deel dit inspirerende blog!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

"De zorg voor moeder en kind in ontwikkelingslanden kan en moet beter. Dat is de boodschap van First Love, in de dagen voor Moederdag"

First Love
Foto: Tim Dirven, Armenië 2004

Elke dag vechten

Als fotograaf en schrijver heb ik in het begin van deze eeuw veel over de wereld gezworven. Vooral in Afrika, Zuid-Amerika en Azië: ik heb in 2002 negen maanden gereisd in Zuidoost Azië. Ik heb gezien dat niet iedereen eenzelfde leven leidt als in Nederland. Mensen moeten hun bestaan elke dag bevechten. Er heersen grote verschillen in welstand. Ik zeg niets nieuws, maar het heeft me wel aan het denken gezet en tot actie gemaand.

 

Breng de boodschap over

Ik heb me afgevraagd hoe ik met mijn vaardigheden de wereld een klein zetje in de goede richting kan geven. Neem daarbij in aanmerking dat ik ook een achtergrond heb in communicatie. Als je die vaardigheden combineert, kom je al snel uit op het maken van boeken - en het overbrengen van een boodschap via die boeken.

 

Kustbewoners

De eerste keer dat ik een 'boek met een boodschap' kon maken was na de tsunami van 2004. Samen met KIT Publishers, de toenmalige uitgever van het Tropeninstituut, hebben we in no time Kustbewoners gemaakt, een boek met foto's van de mensen die getroffen waren in onder meer India, Sri Lanka, Indonesië, Thailand en Birma.

 

De kracht van vrijwilligers

De foto’s waren gemaakt door vakantiegangers, die de ‘kustbewoners’ hadden ontmoet vóór de noodlottige watervloed toesloeg. Enkele professionals hebben ook foto's bijgedragen. We hebben er drieduizend exemplaren van het boek verkocht voor twintig euro per stuk. Omdat iedereen gratis had meegewerkt, hebben we pakweg €60.000 kunnen storten op giro 555.

Peter de Ruiter Fotografeert, schrijft, maakt boeken en geeft ze uit. Hij heeft een voorkeur voor het maken van boeken waarin de rechten van de mens centraal staan. Zijn boek First Love is nu te koop.

 

 

 

 

“Ik ga jou heel erg stom vinden”

Iedereen heeft verborgen bestuurders. Soms maken deze bestuurders keuzes die je je hele leven achtervolgen. Wat gebeurt er als je gaat onderzoeken wat zich allemaal afspeelt in het onbewuste?

Reageer op dit artikel

 

Boekentips van Peter

beelden van birmaeen wereld voor kinderen blad voor de mond kinderen die de wereld hebben veranderd