Ontdek hoe jij Excel kan inzetten om efficiënter te werken

Hij schreef 24 boeken en verkocht meer dan 66.000 exemplaren. Allemaal over één onderwerp: Excel. Wim de Groot schrijft boeken die je werkleven veel efficiënter kunnen maken. We gebruiken Excel allemaal om te analyseren, rapporteren, plannen en berekenen. Er zijn oneindig veel opties, de kunst is om de juiste vinden. Wim helpt je daarbij.

Excel

Wim de Groot begon met schrijven door zijn voorliefde voor cijfers, tellen en rekenen. Deze passie werd aangewakkerd toen hij een huis kocht. “De hypotheek-adviseur vertelde hoeveel de rente mij netto ging kosten, en ik wilde narekenen of dat in mijn situatie ook zo was. Dus moest ik in de tarieven van de verschillende belastingschijven duiken. Ik ontdekte toen dat de berekening van de adviseur uitging van de gunstigste schijf en dat de rente netto in mijn geval duurder zou uitvallen.”

Het idee om boeken te schrijven over Excel ontstond toen Wim op zoek was naar een boek om te leren werken met Excel. “Ik zocht een boek dat in gewone taal Excel kon uitleggen, maar ik vond alleen maar boeken die erg ingewikkeld deden. Dus toen besloot ik dat boek zelf te schrijven.” Dat resulteerde in zijn eerste boek over Excel 2003. Daarna volgden handboeken voor beginners over alle volgende versies van Excel, boeken voor professionals en over het maken van macro's met VBA.

Wim de Groot

Wim de Groot

Laat je niet afschrikken

Mensen hebben vaak het beeld dat Excel een moeilijk programma is. Dat kán afschrikken. Dat maakt Wim ook mee in de praktijk: “Veel mensen denken dat Excel erg ingewikkeld is en zien er daarom al bij voorbaat tegenop om er aan te beginnen. Je moet niet proberen alle mogelijkheden te begrijpen, maar je kunt het best met één concreet bestand beginnen waar je meteen iets aan hebt.”

Zijn advies is dan ook om simpel te beginnen, en veel te experimenteren. “Maak bijvoorbeeld een lijst met je eigen adressen en sorteer die op voornamen, dan eens op achternamen en later op postcodes. Ik heb vooral veel van Excel geleerd door er speelse dingen mee te doen, zoals voetbaluitslagen bijhouden en een digitale klok maken.”

Excel maakt je leven makkelijker

Door Excel slim in te zetten kun je je werk een stuk efficiënter maken. Om medewerkers te helpen het maximale uit Excel te halen, geeft Wim Excel-trainingen. Tijdens deze trainingen merkt hij dat mensen vaak niet durven.

“Veel deelnemers van mijn trainingen zijn bang om gegevens naar de vernieling te helpen. Ik geef mijn trainingen aan de hand van bestanden waar men in dat bedrijf zelf mee werkt, dan is de inhoud meteen herkenbaar (we werken uiteraard met een reserve-kopie). Als mensen dan ontdekken dat er weinig mis kan gaan, durven ze hun kennis ook toe te passen op de echte bestanden.”

"Als mensen ontdekken dat er weinig mis kan gaan, durven ze hun kennis toe te passen op echte bestanden.”


 

Een ‘ontdekking’ die mensen vaak doen tijdens Wims trainingen, is de functie VERT.ZOEKEN (verticaal zoeken). “Als je een lijst hebt met nummers en artikelen, kun je met deze functie een nummer opgeven en wordt het bijbehorende artikel meteen uit de lijst opgehaald. Ook de draaitabel wordt onderschat. Als je daar eenmaal mee weet om te gaan, is dit een superhandig en krachtig middel om grote hoeveelheden gegevens snel en overzichtelijk samen te vatten en te presenteren.”

Ga zelf aan de slag!

Op 28 september 2017 verscheen Wims nieuwste boek: Datavisualisatie in Excel. Daarover zegt hij: “Wij zijn visueel ingesteld. Als je tegen een grote brei van getallen aankijkt, zie je niet meteen een trend of een ontwikkeling. Grafieken maken zo’n analyse meteen zichtbaar. Als je mijn boek leest, leer je hoe je de juiste grafiek gebruikt om het verhaal te vertellen. Bovendien leer je ongekende mogelijkheden om zaken in Excel visueel weer te geven.”

Zelf ontdekken hoe jij Excel efficiënt kan inzetten?

 

Volgen