Let food be thy medicine: eet zoals in de Oudheid

eten

 

Geschreven door Karin Papadopoulos-Broers

Hippocrates, de grondlegger van onze hedendaagse geneeskunde, wist in de Oudheid al dat goede voeding aan de basis ligt van een gezond leven. Nu lijkt het alsof we die boodschap met zijn allen een beetje zijn vergeten. Toch weet iedereen: natuurlijk eten is het beste voor onze gezondheid.

Gebruik de juiste brandstof

Om een auto goed te laten rijden, vinden we het heel normaal om er de juiste brandstof in te stoppen. Maar waarom zijn wij soms zuiniger op onze auto dan op ons lichaam? Ook jij bent het waard om met de juiste “benzine” zo gezond mogelijk te zijn.

Even spieken bij de buren

Als ik in de rij sta bij de kassa van een supermarkt, werp ik om de tijd te doden als ‘foodie’ wel eens een blik in de karretjes van andere wachtenden. Ook al zijn er gelukkig steeds meer mensen die bewust worden van gezonde voeding, tref je ook nog te vaak een boodschappenkar vol ongezonde ‘brandstoffen’ om maar even in autotermen te blijven.

We zijn niet zo goed bezig

De kosten van de gezondheidszorg rijzen inmiddels de pan uit. Meer dan 60.000 Nederlanders per jaar horen dat ze diabetes hebben. Dat zijn feiten die er niet om liegen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. In deze hectische tijd functioneert het lichaam van veel mensen niet altijd optimaal. Een belangrijke oorzaak voor een niet optimale gezondheidstoestand is een voortdurend tekortschietende voeding.

Uiteenlopende oorzaken

Uit onderzoek is blijkt dat veel voedingsstoffen in deze tijd onvoldoende in de dagelijkse voeding aanwezig zijn. Dat is enerzijds een gevolg van de hedendaagse agrarische en industriële productiemethodes en anderzijds van de in deze tijd juist verhoogde behoefte door o.a. stress aan uiteenlopende voedingsstoffen.

De enige doelmatige en effectieve methode om zeker te zijn dat men alle voedingsstoffen in voldoende mate naar binnen krijgt, is een optimaal voedingspatroon en het gebruik van natuurlijke en biologisch geproduceerde voedingsmiddelen. Geen pakjes en zakjes maar écht eten, dat lekker is en vol nuttige voedingsstoffen zit.

Haal de keukenkastjes eens leeg

Als cliënten de overstap willen maken naar puur gezond eten, adviseer ik ze altijd om in een verloren uurtje eens de keukenkastjes leeg te halen en alle kant-en-klare producten te verwijderen. De ervaring leert dat als je eenmaal gewend bent aan puur gezond eten, je smaak ook verandert. De kant-en-klare bitterkoekjespudding die je altijd zo lekker vond, smaakt nu opeens heel chemisch…

Eten

Tijd voor actie!

Gezonde voeding is de basis voor al het leven, ook nieuw leven! Laten we dus het heft zo veel mogelijk in eigen handen nemen door puur gezond te eten en dit goede voorbeeld door te geven aan onze kinderen en alle volgende generaties. Als ik daar ook maar een klein steentje aan mag bijdragen, dan is mijn missie geslaagd!

Deel dit inspirerende blog!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Reageer op dit artikel

 

Boekentips van Karin

Oerslank

Recept voor anti-aging

Traktaties

Diabetes type 2?

Weetjes over (h)eerlijk eten

De oerspronkelijke keuken

 

Geschreven door Karin Papadopoulos-Broers Natuurvoedingsadviseur bij Demeter Voeding & Welzijn