Gezonder snoepen: eerste hulp bij snaai of vreetmomenten

Steve Whittaker mediation bureau The Lime Tree

profiel_melle
Door Melle NotermansSocial Business Evangelist (SBE) bij YouBeDo

Het antwoord is Ja! Ja, ik ben een zoetekauw. Ja, ik word blij van chocolade toffees en ja, als het moet dan kan ik in mijn eentje een pak koekjes wegwerken. Ik weet het, het is niet goed voor je, maar oh oh oh wat kan dat lekker zijn! Een filmpje kijken met een zak M&M’s of bij een kopje thee lekker een koekje is toch best wel mijn standaard geworden.

Een tijd lang heb ik geprobeerd zonder suiker te leven, maar dat is best lastig. Want als je er op gaat letten, dan valt je pas op in welke producten allemaal suiker zit. Je kunt je beter afvragen in welke producten het niet terug te vinden is. Wat ik van een tijd leven “zonder suiker” heb geleerd, is dat het naar mijn idee gaat om de juiste balans. Helemaal ‘niets’ werkt voor mij niet en van teveel suiker word ik ook niet blij. Waar ik nog een inhaalslag kan maken is gezond snoepen en daar gaat het boek van Karlijn mij bij helpen!

Farid Tabarki

Karlijn Smeets

Karlijn is uitgever, designprofessional en moeder van twee kinderen. Ze vond zichzelf te dik, had vaak hoofdpijn en was altijd moe door haar suikerverslaving. Maar inmiddels heeft ze die periode achter de rug en inspireert ze anderen om haar voorbeeld te volgen met haar boek "Smullen zonder suiker". 

Wat voor soort snoepcultuur heeft Nederland?

Snoep moet voor Nederlanders vooral lekker zijn en er lekker uitzien. Wat erin zit, daar letten ze niet echt op.

Wat wil je mensen vooral leren over snoepen?

Dat je ook lekker en verantwoord kan snoepen en je je daar goed bij kan voelen, al kost dat wel wat meer tijd omdat je het zelf moet maken, maar dan geniet je er ook meer van 😉 . Natuurlijk zitten er in mijn recepten ook suikers, maar veel natuurlijkere suikers dan geraffineerde witte suikers (lege caloriën). En het scheelt ook kleurstoffen, e-nummers en hele vage dingen die in gefabriceerde voedingsmiddelen en dus ook in snoep zitten. Je wil bijvoorbeeld niet weten waar gelatine van gemaakt is en dat zit in heel veel snoep… Ik gebruik liever een plantaardig bindmiddel zoals Agar Agar.

Hoe past snoepen bij een gezonde leefstijl?

Alles met mate. Helemaal niks werkt vaak niet, dat kan uitlopen in 'snaai- en vreetmomenten’.

Gaat ons lichaam echt anders om met niet-geraffineerde suikers?

Geraffineerde suikers komen sneller in de bloedbaan, waardoor je dus ook sneller ‘highs’ en ‘dips’ krijgt, dat uit zich in energie en moeheid. Daarnaast zit er naast suiker niets in geraffineerde suiker. Natuurlijke suikers zoals een banaan of een dadel, worden langzamer in je bloedbaan opgenomen, waardoor je minder last hebt van energiepieken en moeheid en er zitten ook nog vezels en vitamines in.

Iedereen zegt iets anders over voeding en suikers, hoe moeten we daarmee omgaan?

Luister, als het om voedingsadvies gaat, vooral naar je eigen lijf en wat goed voor JOU is. Verdiep je erin en probeer eens een periode wat minder geraffineerde suikers te eten. Luister naar je lijf en voel het verschil. En dat merk je vooral als je tijdens of na die periode weer (veel) producten met geraffineerde suikers gaat eten.

Gezond snoepen is duur en ingewikkeld, toch?

Dat was wel zo, maar inmiddels zijn er steeds meer producenten die beter opletten wat ze in hun producten stoppen, dus er is hoop. 😉 En wat vaker zelf in de keuken iets lekkers maken, kan heel leuk zijn hoor!

Waarom heb je een boek geschreven over snoepen?

Dat is vanzelf zo gelopen, ik had mijn levensstijl omgegooid door gezonder te gaan eten en meer te sporten en deelde af en toe recepten op Facebook. Toen kreeg ik opmerkingen 'waarom maak je er geen boek van?'. Ik ben van beroep grafisch ontwerper, dus ik zou dat wel kunnen. Maar ik dacht: ‘Laat mij ook eens een keer een hobby hebben’. Toen het een zomer wat rustiger was qua werk, ben ik onderzoek gaan doen en kon ik in het prijssegment onder € 17,50 niet veel boeken hierover vinden, dus toen is het er toch van gekomen. En nu is het echt een leuk boek geworden voor iemand zelf of als kado, ook leuk voor de feestdagen!

Hoe maak jij impact met wat je doet?

Ik probeer mensen blij te maken en te inspireren om gezonder te gaan snoepen! Daarnaast vind ik sociale impact ook heel belangrijk, daarom adviseer ik mensen om mijn boek te bestellen bij YouBeDo.

Het boek van Karlijn Smeets

Smullen zonder suiker - Karlijn Smeets (2015)

Een kookboek voor snoepkonten die gezonder willen leven. Meer dan 30 heerlijke makkelijk te maken recepten, gezoet met natuurlijke suikers zoals; dadels,honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en meer. Recepten van ijs tot taart, cupcakes, snoep en koek.

Favoriete boeken van Karlijn Smeets

Forest Feast for kids’ een geweldig boek van Erin Gleeson.
Het ‘Tante!' boek’ van mijn zusje!
'Bange boer Anne' van Wytske Bottema.

Luister, als het om voedingsadvies gaat, vooral naar je eigen lijf!

Hoe ga jij om met snoepen?