“Ik werk thuis nog wel even door”: Wat níet te doen als je een burn-out wil voorkomen

burn-out

 

Geschreven door Heleen van Lente

En dan heb je opeens een burn-out. Achteraf gezien niet eens zo gek, want werken doe ik veel. Nee zeggen tegen klussen komt niet in me op, ik vind het veel te leuk en niets is me te dol. Vroeg op, in de auto en hup via de file naar het werk. Te veel werk? Dan blijf ik iets langer of werk ik thuis nog even door. Een vergadering tijdens lunchtijd? Lekker efficiënt! Dat broodje schuif ik er tussendoor wel in. En voor de vakantieperiode gooi ik er vaak nog een schepje bovenop. Dat gaat best, ik heb immers toch bijna vakantie.

Negeer de signalen nooit

Tot het moment dat op een ochtend mijn lichaam er de brui aan geeft. Eerst denk ik nog dat ik er met een paracetamol wel zou zijn, maar helaas. Ik blijk burn-out. Heb ik signalen gehad van mijn lichaam? Vast wel. Had ik pijntjes? Ja, misschien wel. Had ik minder energie? Ook daar had ik misschien ja op kunnen zeggen. Dat had ik gekund. Als ik naar de signalen van mijn lichaam had geluisterd.

Ik leefde niet echt

Het duurde even voordat ik inzag dat ik niet aan het leven was, maar aan het overleven. En het duurde nog langer voordat ik me realiseerde dat ik het mezelf had aangedaan. Ik was mezelf ergens onderweg vergeten en de enige manier voor mijn lichaam om dit een halt toe te roepen was er een ziekte tegenaan te gooien. Mijn hele systeem sloeg op hol.

Mezelf binnenstebuiten keren

Ik vroeg me af hoe ik kon herstellen dus ik begon me te verdiepen in mijn gedrag, mijn levensstijl en in voeding. Wat maakte dat ik grenzeloos was voor mezelf? Hoe kon het dat ik naar iedereen luisterde behalve mezelf, en als ik wél luisterde, wie was er dan aan het woord?

Ontmaskeren

Ik ging patronen ontdekken en zag steeds meer overtuigingen. Overtuigingen die zich onbewust genesteld hebben in mijn hoofd. Die de basis zijn gaan vormen voor alles wat ik deed of juist niet deed. Daar had ik hinder van in plaatst van gemak. Door de patronen te ontmaskeren, ontstond er letterlijk ruimte in mijn hoofd en lichaam. Mijn lichaam begon weer te functioneren en te leven zoals dat bedoeld is. Ik had mezelf en mijn gezondheid teruggevonden.

Alles is er al

Nu vul ik mijn ervaringen aan met kennis, want ik wil nog opener kunnen luisteren naar mezelf en naar de ander. Al is het nu jaren later, ik merk dat ik nog altijd niet ben uitgeleerd. Steeds subtieler doen mijn gedachtenspinsels hun best het podium weer over te nemen en daardoor vlieg ik nog wel eens uit de bocht. Toch is het voor mij overduidelijk. Alles is er al! Je lichaam geeft feilloos aan wat je nodig hebt op alle gebieden van het leven. Luister en handel ernaar en je leeft moeiteloos en werkt geïnspireerd.

Reageer op dit artikel

 

Boekentips van Heleen

Ik heb de tijd

365 dagen onderweg

Momo en de tijdspaarders

Het energieke vrouwen voedingskompas

Boekentips over burn-out

Nooit meer burn-out

Van big bang tot burn out

Handboek coachen bij stress en burn-out

1001 Antwoorden op stress en burn-out