Boekpresentatie: Pioniers van de nieuwe welvaart

Pioniers zijn vooruitstrevend. Experts in hun vakgebied. Eén ding hebben pioniers met elkaar gemeen: ze lezen veel boeken. De pioniers van YouBeDo vertellen je welke boeken zij lezen en reviewen ze.

Kees Klomp & Nadine Maarhuis
Door Kees Klomp & Nadine Maarhuis

Pioniers van de nieuwe welvaart, wat zijn dat voor mensen?

Pioniers van de nieuwe welvaart zijn mensen die zich inzetten voor maatschappelijke winst. Het zijn betekenisvolle ondernemers die met hun missie-gedreven business sociale en/of ecologische winst creëren én die hun financiële winst in dienst stellen van deze maatschappelijke winst. Oftewel: ze gebruiken hun winst om hun maatschappelijke impact te vergroten. Doordat ze op deze radicaal andere manier ondernemen zijn de pioniers van de nieuwe welvaart in staat om met hun businessmodel een bijdrage te leveren aan grote problemen zoals plastic soep, voedselverspilling, sociale ongelijkheid en klimaatverandering. Maar bovenal zijn de pioniers van de nieuwe welvaart stuk voor stuk hele moedige mensen - moedig, omdat ze worstelen, ontdekken, falen en weer opstaan, stug doorgaan waar anderen het al hadden opgegeven. Ze maken de weg vrij, ze banen de paden, ze bedenken de oplossingen van morgen. We mogen hen dankbaar zijn voor hun zoektocht!

Creëren deze pioniers een nieuwe welvaart of een nieuw welzijn?

Vrijwel overal ter wereld wordt financiële welvaart en welzijn over één kam geschoren. Het BBP als meetlat voor hoe het met een land en zijn bevolking gaat. Steeds vaker blijkt echter dat deze manier van welvaart en welzijn meten onjuist is én voor de nodige problemen zorgt. Oneindige economische groei op een planeet met eindige natuurlijke hulpbronnen is immers onmogelijk. En dan hebben we het nog niet eens over de sociale gevolgen (sociale ongelijkheid, burn-outs etc.) van onze obsessie met financiële groei. De pioniers van de nieuwe welvaart laten zien dat we de economie ook op een radicaal andere manier kunnen vormgeven. Dat je met je bedrijf kunt bijdragen aan een meer betekenisvolle wereld. Betekenisvolle ondernemers stellen immers niet financiële, maar ecologische en sociale welvaart centraal. En daarmee dragen ze bij aan het welzijn van mens én planeet. De focus van de missie-gedreven pioniers op een nieuw soort welvaart (namelijk: groene en sociale welvaart) leidt dus tot een beter welzijn van mens en planeet. Doordat betekenisvolle ondernemers 'nieuwe welvaart' creëren, dragen ze dus bij aan een beter welzijn.

Waarom hebben pioniers zoveel moeite met de zakelijke kant van het ondernemen?

Betekenisvolle ondernemers hebben niet één, maar twee en soms wel drie bottom-lines. Als je met je bedrijf niet alleen uit bent op financiële waardecreatie, maar je ook ecologische en/of sociale winst wil creëren, dan is dat natuurlijk moeilijker dan alleen geld verdienen. Vooral als je je bedenkt dat ons economisch systeem gek in elkaar zit: vervuilen en uitbuiten is immers goedkoop, en eerlijk en duurzaam is duur (tenminste: op de korte termijn!). Dit maakt het voor betekenisvolle ondernemers lastiger om hun business op de rit te krijgen en te houden. Dat gezegd hebbende is het dus niet zo dat betekenisvolle ondernemers moeite hebben met de zakelijke kant van het ondernemen. Integendeel: het zijn ondernemers in hart en nieren die zowel een ondernemersdrang als een oplossingsdrang voor een bepaald probleem voelen én die erin slagen deze twee drijfveren perfect met elkaar te verenigen. Zonder het één of het ander red je het als betekenisvolle ondernemer namelijk never nooit niet.

Wat heeft jullie tijdens het schrijven van dit boek het meeste geraakt?

De openhartigheid van de ondernemers die in het boek aan het woord komen. Betekenisvol ondernemen is geweldig om te doen, maar het gaat niet zonder slag of stoot. Stuk voor stuk waren de missie-gedreven pioniers bereid om hun ziel op tafel te leggen. Om ons – en daarmee de lezers – daadwerkelijk een inkijkje te geven in de praktijk van de betekeniseconomie met al haar ups én downs. En daar zijn we hen ontzettend dankbaar voor.

Welke 3 tips zouden jullie een startende pionier meegeven, n.a.v. alle gesprekken die jullie gevoerd hebben?

Tip 1

Durf te handelen als het goed voelt: Als we iets van alle gesprekken hebben geleerd, dan is het wel hoe belangrijk het is dat je durft te handelen als het goed voelt. Van Merijn Everaarts van Dopper tot aan Cathelijne Lania van A Beautiful Story en Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager; stuk voor stuk hebben ze met elkaar gemeen dat het simpelweg volgen van je gevoel heeft geleid tot het ontstaan van een prachtig bedrijf dat een gigantisch verschil maakt. Toegegeven: het kan lastig zijn om je onderbuikgevoelens te volgen, voor als je je emoties op een bepaald moment eigenlijk niet goed verstandelijk kunt verklaren. Bijvoorbeeld omdat de stap om een bepaald probleem aan te pakken totaal niet in het verlengde ligt van je carrière of van je opleiding. Ondanks dit soort rationele mitsen en maren kiezen heel veel betekenisvolle ondernemers er gelukkig toch voor om gewoon te beginnen. Omdat ze hun onderbuikgevoel simpelweg niet langer kunnen én willen negeren. Het mooie is; zodra je de eerste stappen op je betekenisvolle pad eenmaal hebt gezet, vallen de puzzelstukjes meestal wel op hun plek. Geen enkel kantelmoment komt immers zomaar uit de lucht vallen.

Tip 2

Zorg ervoor dat je niet aan je eigen ambities ten onder gaat: natuurlijk, met groot denken en dromen is niks mis, maar iedere oplossing voor een gigantisch probleem begint klein. Met een eerste stap in de juiste richting. Met kijken wat er op je pad komt als je eenmaal aan het bouwen bent, met in de praktijk ontdekken hoe je het beste een bijdrage kunt leveren, en met heel veel vallen en opstaan. Want al doende wordt men wijzer. Het is dus cruciaal dat je als betekenisvolle ondernemer het evenwicht weet te vinden tussen grote ambities en realistische verwachtingen, tussen onbezonnen aan de slag gaan en oeverloos blijven wikken en wegen, tussen omvangrijke doelen nastreven en tevreden zijn met elke stap in de juiste richting. Hoe je deze balans precies vindt? Daar vertelt Marius Smit van Plastic Whale alles over in ons boek!

Tip 3

Ga op zoek naar de balans tussen commercieel en maatschappelijk succes; veel mensen denken dat betekenisvolle ondernemers geen winst zouden mogen maken. Niks is echter minder waar. Sterker nog: zonder winst geen geld om in je bedrijf te investeren, en daarmee geen geld om je impact op te schalen. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom het cruciaal is dat je als betekenisvolle ondernemer op zoek gaat tussen de juiste balans tussen commercieel en maatschappelijk succes. Zodra je als missie-gedreven pionier immers laat zien dat in actie komen tegen voedselverspilling of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven geen geld hoeft te kosten, maak je impact ook aantrekkelijk voor bedrijven met puur commerciële doeleinden. Want om de economie meer betekenisvol te maken hebben we immers écht iedereen nodig! In ons boek vertelt Joep Langen van Koeckebackers uitgebreid hoe hij de balans tussen financiële en maatschappelijke winst heeft weten te vinden.

Bestel hier het boek: Pioniers van de nieuwe welvaart!

Door Kees Klomp & Nadine Maarhuis
Nederlands | Paperback | 2018 

In ‘Pioniers van de nieuwe welvaart’ gaan Kees Klomp en Nadine Maarhuis dieper in op de betekeniseconomie, die alsmaar groeit. Ondernemers als Tony’s Chocolonely, Dopper en De Vegetarische Slager zijn succesvol bij een groot publiek en in alle hoeken van de samenleving is belangstelling voor ondernemers met een maatschappelijke missie.

 

Volg YouBeDo