Hoe vluchtelingen in Nederland andere vluchtelingen helpen

profiel_michael
Door Michael van LoenenCreative Excitement Optimizer bij YouBeDo

Iedereen heeft de beelden nog vers op het netvlies staan. De bootjes met honderden uitgeputte mensen die aankomen aan de Italiaanse kusten, of de kampen met Syrische vluchtelingen die huis en haard hebben moeten achterlaten voor het vreselijke geweld. Dit leidt tot migrerende mensenmassa's die op zoek gaan naar nieuwe hoop.

De stroom van mensen lijkt alleen maar groter te worden. Hoe kunnen we de kern van dit probleem met elkaar oplossen en deze mensen helpen? Dit vraagstuk is complex, mondiaal en kent vele variabelen die invloed hebben op deze situatie. Het lijkt moeilijk en soms onmogelijk om dit op te lossen. Maar soms helpen hele kleine bijdragen. Dit blijkt uit de samenwerking met het UAF. Sinds 1948 steunt het UAF (Universitair Asiel Fonds) lager en hoger opgeleide vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een baan op niveau. Dit doen zij met de hulp van donateurs en fondsen. Zo bieden zij vluchtelingen de kans hun talenten te ontwikkelen en een waardevolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De cijfers uit het jaarverslag uit 2014 tonen aan welke impact het UAF heeft:

2596 vluchtelingen in begeleiding, waarvan:

  1. 1330 vluchtelingen in voorbereiding voor een studie
  2. 935 vluchtelingen die bezig zijn met een studie
  3. 331 vluchtelingen op zoek naar een baan
  4. Meer dan 25.000 donateurs
  5. 190 vluchtelingen die zijn afgestudeerd

Dit zijn indrukwekkend cijfers. Deze impact is precies waar we naar op zoek zijn. Impact die zorgt voor een beter leven voor vluchtelingen.

Is het niet geweldig dat er organisaties zijn die zich zo inzetten en bekommeren om deze mensen?— Michael van Loenen

Afgestudeerde studenten v

Vluchtelingen helpen elkaar

Het UAF was op zoek naar een manier waarmee studenten 'in één keer alle studieboeken konden bestellen' en kwam uit bij YouBeDo.com. Samen ontwikkelden we een speciale studieboekenwinkel, waarbij vluchtelingstudenten 10% van het aankoopbedrag mogen doneren aan een ander project voor vluchtelingen, zorgvuldig geselecteerd door het UAF. Een vluchteling in Nederland helpt met zijn aankoop in deze boekenwinkel in feite een andere vluchteling in nood. Daarmee is voor mij de cirkel rond! Ik noem het de impact-cirkel. Ik ben dan ook enorm trots dat wij een prachtige samenwerking hebben kunnen opzetten met het UAF. Daar mag best even bij stil gestaan worden! Het is geweldig dat er organisaties zijn die zich zo inzetten en bekommeren om de mensen die vanwege verschrikkelijke omstandigheden alles hebben moeten achter laten. We zijn dankbaar dat we een organisatie zoals het UAF kunnen ondersteunen middels donaties via ons "goed doen en herverdeel" mechanisme. Momenteel kunnen UAF studenten twee vluchtelingenorganisaties steunen: Humanity House en New Dutch Connections.

Een UAF student aan het studeren
Een hoger opgeleide student die is geholpen door het UAF.

Samen naar een beter bestaan.

Het UAF zoekt continu naar mogelijkheden om de begeleiding van studenten efficiënter te maken en de toegevoegde waarde te verhogen. Het betalen van studiekosten en vergoeden van boekenkosten is een belangrijke taak van het UAF en belangrijk voor de studenten. Door de samenwerking met YouBeDo kunnen studenten hun studieboeken rechtstreeks in een digitale boekwinkel bestellen en krijgen zij de boeken snel thuis geleverd. Het UAF verwacht dat de service aan studenten met deze nieuwe dienstverlening beter wordt en dat een flinke kosten- en tijdsbesparing kan worden gerealiseerd. Daarnaast doneert YouBeDo 10% van de bestede boekengelden aan een goed doel. Deze 10% kunnen de vluchtelingen doneren aan een tweetal andere organisaties, zij maken zich ook hard voor een beter leven van de vluchtelingen. Het UAF hoopt en verwacht dat andere klanten van YouBeDo hun donaties ook aan het UAF zullen schenken waardoor er voor het UAF nieuwe fondswervingsmogelijkheden ontstaan.

YouBeDo staat heel dicht bij onze idealen aldus de directrice van het UAF.'— Mardjan Seighali

Directrice van het UAF
Mardjan Seighali bij de officiële opening van de nieuwe online boekenwinkel.

Afgelopen week hebben we een officiële lancering van de UAF boekenwinkel gehad in Utrecht. Met de medewerkers van het UAF en enkele studenten die voor het eerst de studieboeken via de UAF boekenwinkel bestelden. We kregen erg leuke reacties:

Testimonial van Richard

Richard

'De bestelling ging gemakkelijk. Vroeger moest je heel lang wachten als je een bestelling wilde doen, nu kon het snel online geregeld worden. Ik heb ook een donatie gedaan aan het goede doel met mijn boekenbestelling. Ik ben erg positief over de nieuwe online boekenwinkel!' Richard begint binnenkort met zijn opleiding International Business and Management Studies.

Testimonial van Yusuf

Yusuf

'Het bestellen van boeken is veel eenvoudiger en handiger dan eerst. Eerdere jaren moest ik mijn boeken zelf kopen en een bon opsturen. Dan moest ik veel langer wachten totdat het geregeld was. Dat is nu niet meer zo. Ik vind het heel goed dat we een donatie kunnen doen bij onze bestelling. Ik ontvang veel hulp van het UAF. Als ik op deze manier iets terug kan doen, doe ik dat met alle plezier!'.
Yusuf studeert al enige tijd.

'We zijn dankbaar dat we een organisatie zoals het UAF kunnen ondersteunen middels donaties via ons "goed doen en herverdeel" mechanisme.'— Michael van Loenen