“Mensen ontwikkelen zichzelf” Adriaan van Dis over het belang van lezen voor kinderen

kinderen lezen boeken Adriaan van Dis

 

Geschreven door Linde Kruese

Kinderen die veel lezen hebben daar profijt van, op school en later in het leven. In Nederland zijn er gelukkig voldoende voorzieningen om op jonge leeftijd al met boeken bezig te zijn. Maar dat is helaas niet in alle landen het geval. Stichting Biblionef zorgt ervoor dat kinderen in derdewereldlanden ook leesplezier kunnen beleven. En daar is ambassadeur Adriaan van Dis maar wat blij mee.

Lezen maakt je slimmer

Iedereen weet dat veel lezen een positieve invloed op je heeft. Je wordt er simpelweg slimmer van. Dit begint al bij baby’s: kinderen jonger dan 8 maanden die veel worden voorgelezen, scoren later hoger op taal. Daarom beginnen Nederlandse ouders steeds vroeger met voorlezen. En de resultaten liegen er niet om: bij baby’s van 15 maanden oud zijn al positieve effecten te meten op de woordenschat.

Ook later in het leven ondervind je veel voordelen als frequente lezer. Lezen verbetert je geheugen en je concentratievermogen. Daarnaast verhoogt het je empatisch vermogen. Kinderen die veel lezen, groeien op tot volwassenen die sterker in de maatschappij staan. Dus waarom krijgen niet alle kinderen ter wereld dezelfde kansen als Nederlandse kinderen?

Doorbreek de vicieuze cirkel

 

Dat komt omdat het lang niet overal zo vanzelfsprekend is om vroeg in aanraking te komen met boeken als in Nederland. Miljoenen kinderen en volwassenen staan buiten de samenleving omdat zij niet kunnen lezen of schrijven. Soms hebben ze dit wel geleerd, maar kennis vervaagt als het niet wordt onderhouden. Zonder boeken blijven de deuren naar kennis, vrijheid en vooruitgang voor kinderen gesloten. Ze lopen de kans nooit op een positieve manier bij te dragen aan de wereld van morgen.

kinderen lezen boeken Adriaan van Dis

In plaats daarvan komen ze in een vicieuze cirkel terecht waarin hun talenten niet benut worden. Lezen in de voor hen relevante talen helpt de cirkel te doorbreken. Door lezen worden kinderen trots op zichzelf en hun eigen cultuur. Dit geeft zelfvertrouwen, de basis voor een gezonde ontwikkeling en een gezonde maatschappij.

Adriaan van Dis wil mensen weerbaar maken

Dit werd in de jaren ’80 al waargenomen door Max Vegelin van Claerbergen. Hij was destijds de Nederlandse ambassadeur in Suriname. Veel kinderen op het Zuid-Amerikaanse eiland wisten niet wat leesplezier betekent, en daar wilde Max wat aan doen. Zo is stichting Biblionef ontstaan. Ondertussen is Bilbionef uitgegroeid tot een organisatie die wereldwijd nieuwe kinderboeken schenkt aan scholen, bibliotheken, kindertehuizen en zorginstellingen.

Reden genoeg voor auteur, journalist en presentator Adriaan van Dis om zich als ambassadeur aan te sluiten bij deze organisatie: “De tijd van bevoogdende ontwikkelingshulp ligt al lang achter ons. Mensen ontwikkelen zichzelf. Lezen in de moedertaal - elektronisch of op papier - draagt daartoe bij. Biblionef biedt die mogelijkheid. Ik steun een organisatie die jonge mensen weerbaar wil maken van harte.”

Geen hulp van buitenaf

Samen met alle zusterorganisaties zijn er in de ruim 25 jaar van het bestaan van Biblionef al meer dan 5.000.000 boeken gedoneerd, aan scholen in meer dan 50 landen. Biblionef heeft een grote impact op een hele hoop kinderen en hun toekomst. 

 

Adriaan van Dis hoopt dat hulp van buitenaf straks niet meer nodig zal zijn. Maar daarin is nog wel wat werk te verzetten: “Wil Afrika een literaire cultuur ontwikkelen, dan zal het ook lezers moeten bereiken en dan zullen de Afrikanen proza, poëzie en non-fictie in hun moedertalen moeten kunnen lezen… Hoe meer er in de eigen taal vertaald wordt, hoe meer dat de eigen cultuur ten goede komt.”

Steun het project van Biblionef bij YouBeDo!

Ben je geïnspireerd om te bij te dragen aan Biblionef? Koop dan een boek bij YouBeDo. Wij doneren tot 12% van je aankoopbedrag aan het project van Biblionef! Wat gebeurt er met dat geld? Biblionef doneert speciale kinderatlassen aan scholen en bibliotheken in Ghana. Het doelbedrag is €1500. Met dat geld kan Biblionef 200 atlassen verspreiden. Dat is inclusief drukkosten, verpakkingskosten, transportkosten en vaste lasten.

 kinderen lezen boeken Adriaan van Dis

Linde Kruese is junior online marketeer bij YouBeDo.com

Boekentips van Linde

Indische duinen

In het buitengebied

Ik kom terug

De Zuid-Afrika boeken

Gruwelijk grappige griezelverhalen

De wereld van de Gorgels

De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen

Drie keer niks

Reageer op dit artikel