Je werkdag goed beginnen? Dit zijn onze opstart-rituelen

Het creëren van flow en het ervaren van productiviteit draagt enorm bij aan het geluksgevoel op je (werk)dag. Maar hoe komt het toch dat je af en toe naar huis gaat en jezelf afvraagt: 'Wat heb ik vandaag ook al weer gedaan?' Of dat je op maandag vol energie achter je computer gaat zitten. De heerlijke verse aroma van je kop koffie komt je tegemoet. Je opent je e-mail, gaat ze direct beantwoorden (het zijn er maar 21) en dan hoor je je collega zeggen: 'Lunch je mee?' Shit, nu al?

Ik heb gemerkt dat het inbouwen van rituelen op de dag, je enorm kan helpen om een goede flow te creëren. En nee, dit lukt zeker niet elke dag, maar oefening baart kunst. Bij YouBeDo sparren we regelmatig met elkaar over dit soort onderwerpen. Ieder persoontje is anders, er is geen blauwdruk die werkt voor iedereen.

profiel_michael
Door Michael van LoenenCreative Excitement Optimizer bij YouBeDo

9 opstart tips

De 9 opstart rituelen van ons team

Ik heb een vragenrondje gedaan in ons team en dit zijn de opstart tips:

Melle

Opstartritueel van Melle

#1 Werk met een takenlijst

Zorg voor een overzichtelijke takenlijst per dag.  Dit is geen rocket science maar voor Melle erg belangrijk. Vooral de afstemming van taken t.o.v. de afspraken die je die dag hebt staan is belangrijk.  Te veel taken per dag zorgen voor een onbevredigend gevoel. Zorg dus dat je het aantal taken reduceert  op basis van belangrijkheid.  En kijk of er voldoende ruimte is t.o.v. je afspraken.

Bouke

Opstartritueel van Bouke

#2 Muziek zorgt voor focus

Goede muziek is voor Bouke een must. We werken bij YouBeDo in een grote open kantoortuin, je even afsluiten met muziek die je focus triggert is super fijn. Bouke heeft zijn naar eigen zeggen een "geniale techno/deephouse" playlist gemaakt. Check zijn playlist hier!

#3 Drink voldoende water

Bouke heeft gemerkt dat zorgen voor voldoende water drinken helpt bij de concentratie. Zorg dus dat je een kan water of een dopper op je bureau hebt staan zodat je regelmatig je water pakt.

Sander

Opstartritueel van Sander

#4 Workout voor je werkdag

Sander is erg fan om in de ochtend al zijn workout (hardlopen) te doen. Voordat de kids wakker worden  je workout er al op hebben zitten voelt fijn. Daarnaast kom je dan met de nodige energie op je werk aan.

#5 Bereid je werkdag voor

Starten met een lege inbox werkt verademend. Je kunt direct aan de slag met je projecten (gebruiken wij Asana voor). Het vraagt dan wel de discipline om het einde van je werkdag je e-mailbox leeg te werken.

Martijn

Opstartritueel van Martijn

#6 Elke dag dezelfde volgorde

Martijn produceert code volgens een bepaalde structuur en zo begint hij ook de dag. Hij start zijn dag altijd volgens een strak ritueel. Dit geeft hem de handvaten om rustig te starten. Zo start hij altijd met een kop koffie, opent zijn programma’s (altijd in dezelfde volgorde), bekijkt of er spoedjes zijn en gaat vervolgens met zijn takenlijst aan de slag.  Dit zorgt er voor dat er geen afleiding is om ergens flierefluitend aan te beginnen.

Michael

Opstartritueel van Michael

#7 Begin elke dag met een korte meditatie

Begin de dag met 5-10 minuten meditatie. We doen dit bij YouBeDo individueel of in team verband. Het helpt  je om de “opstartdruk” van wat je allemaal moet doen vandaag even los te laten. Niets lekkerder dan te beginnen met een leeg hoofd.

#8 Geef elkaar inzicht met een Daily Huddle

Bij YouBeDo maken we gebruik van een zogenaamde Daily Huddle. Elke dag om precies 9.00 staan we even met een kop koffie bij elkaar. Vertelt iedereen even hoe iedereen zich voelt. Dit helpt enorm om iedereen op energie niveau in te schatten en begrijp je prikkelbare reacties iets beter als iemand een slechte nacht achter de rug heeft. Daarna verteld iedereen kort en bondig wat er op de planning staat voor die dag. Zo heb je inzicht in waar iedereen zich mee bezig houdt.

#9 Begin je dag niet met je mail te wegwerken

Spreek met jezelf af dat je pas na 12.00 je mail gaat beantwoorden. Zo begin je direct met dingen realiseren i.p.v. mailtjes beantwoorden waardoor je hoofd weer direct vol zit met allemaal dingen die je nog moet gaan doen of onbewust aan het onthouden bent.

Deze boeken helpen je een handje...

Dagelijkse Rituelen - Mason Curry

Het geheime ingrediënt van bijna elk meesterwerk is routine. Soms is dit een kop koffie gemaakt van precies 60 bonen (Beethoven), soms de gewoonte om om de zoveel uur onder de douche te springen (Woody Allen). Deze routines zijn er niet voor niets: wie creatief wil zijn moet elke dag weer in 'de flow' zien te komen.

Prioriteiten - Stephen Covey

Covey raakt in dit boek de kern van de problematiek waar velen in hun leven mee worstelen. Ze vragen zich af of er wel voldoende evenwicht is tussen werk en privé leven, of ze niet geleefd worden door principes van efficiëntie en resultaten in plaats van prioriteiten die ze zelf stellen.

Waar haal jij de energie vandaan - Hans van der Loo

Energie is de beste voorspeller van succes. Energieke mensen zitten beter in hun vel, gedragen zich actiever en presteren beter. Maar waar haal je die energie vandaan? Hoe laad je jezelf voldoende op, zodat je bestand bent tegen de hectiek van alledag en steeds weer het beste uit jezelf weet te halen?