Hoe we met YouBeDo 593% meer donaties realiseerden!

2015 was voor YouBeDo een magisch jaar, een jaar van enorme bloei. Vooral de laatste maanden van het jaar was een groot avontuur. Het waren tijden waarin we als team met verbazing, een glimlach, en vreugde een dansje hebben gedaan bij het zien van de resultaten op onze beeldschermen. Een mooie beloning voor ons harde werk en voor de support van onze geweldige community.

profiel_michael
Door Michael van LoenenCreative Excitement Optimizer bij YouBeDo

Hoe is dit succes ontstaan?

We hebben al vele mooie en lieve reacties mogen ontvangen en daarbij ook de nu welbekende vraag “maar wat is er eigenlijk afgelopen jaar veranderd?”

Het lijkt een makkelijke vraag maar dat is het niet. Het komt omdat het succes niet is ontstaan door één specifieke keuze of gebeurtenis, dat is te kort door de bocht. Dus verwacht geen top 10 lijstjes met do’s en dont’s voor succes. Wel heb ik een eerlijk , maar misschien niet zo’n spannend verhaal.

Ik denk dat onze lange adem er voor heeft gezorgd dat we dit succes hebben mogen vieren. Onze kracht, dit doorzettingsvermogen, hebben we alleen kunnen tonen omdat we altijd vanuit ons hart hebben gehandeld en gewerkt. Er is binnen YouBeDo en bij de mensen die er aan meebouwen altijd een onvoorwaardelijk vertrouwen geweest dat hetgeen dat we doen, impact heeft. Dat we een tastbare bijdrage aan het leveren zijn om onze wereld mooier te maken. Hoe klein de bijdrage in het begin ook was, we voelden aan alles dat dit zou bloeien.

Dit diepe vertrouwen, het geloof, de compassie en de energie die we dagelijks op de werkvloer brengen, heeft voor de bloei van YouBeDo gezorgd. Dat is niet altijd een makkelijke of een hele logische weg geweest, maar we hebben wel geleerd dat dit voor ons de meest waardevolle weg is. Waar we veel hebben mogen leren. Tegenslagen die ons als mens en als team hebben doen groeien. Het doorleven van de route die we hebben afgelegd zijn de bouwstenen geweest voor het succes van het afgelopen jaar.

We willen je graag meenemen op de route die we afgelopen jaar hebben bewandeld. We hebben de meest belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar in beeld gebracht, die invloed hebben gehad op het succes van 2015.

Maart: Verhuizing

In maart verhuisden we van ons start-up hokje van 50m2 waar geen ramen open konden, naar een mooie en inspirerende ruimte in de Lindenbergh. Het cultureel centrum van Nijmegen, waar we een prachtig uitzicht hebben op het Hunnerpark. We hebben momenteel een eigen woonkamer om te chillen en fijne werkplekken waar we onze energie kwijt kunnen.  Dit is achteraf gezien een hele belangrijke keuze geweest. Meer ruimte heeft ons letterlijk ook meer ruimte gegeven om te kunnen bloeien. Een goede en fijne werkplek met dito omstandigheden zijn cruciaal geweest voor de bloei.

Mei: Samenwerking ABN AMRO

We hadden al een geruime tijd een samenwerking met ABN AMRO waarbij o.a. de ABN AMRO foundation en andere afdelingen regelmatig boeken bij YouBeDo.com inkochten voor bijvoorbeeld de nationale voorleesdagen. In mei kwam daar een nieuwe samenwerking bij.  Medewerkers kunnen nu hun eigen persoonlijke opleidingsbudgetten en DI-budgetten besteden in de ABN AMRO boekenwinkel, gebouwd/opgezet door YouBeDo. Ook hier kunnen de ABN AMRO medewerkers kiezen welk doel zij steunen met de aanschaf van de door hen gekozen boeken. Dit bleek een enorm succes waardoor er bijna €100.000 in een jaar tijd werd gedoneerd!

Juni: Samenwerking NS

In juni is ook de samenwerking met de NS live gegaan. Wederom een grote multinational die de samenwerking aangaat omdat ze met hun zakelijke boekeninkoop ook een ‘social impact’ willen maken. Alle zakelijke boekbestellingen lopen nu dan ook via een speciale koppeling die we gemaakt hebben met de inkoopsystemen van de NS. Een staaltje techniek waar we erg trots op zijn.

Augustus:  UAF boekenwinkel

Nog zo’n parel van een samenwerking waar we echt van stuiteren. We hebben er er al eerder uitgebreid over geschreven op onze impactblog. Lees hier het artikel.

September: ImpactBlog

Al tijden droomden we er van om onze communicatie uitingen een upgrade te geven. We hebben zoveel mooie verhalen te vertellen en die verdienen ook een mooi podium. Met de komst van Sander, Mirle en Shiva hebben we onze communicatie naar een volgende fase getild en leren we elke dag bij.  We willen nieuwe bezoekers,  en alle trouwe YouBeDo’ers middels het impactblog en sociale media (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram) meenemen op onze reis door het delen van inspirerende verhalen.

Oktober: ImpactBoard

Dit was een gezamenlijk droom van zowel ons team als onze top ambassadeurs die dit idee bij ons hebben neergelegd. Zij vertelden ons hoe gaaf zij het zouden vinden als zij konden zien wat hun impact is via YouBeDo. Ben je ook nieuwsgierig? Ga hier naar jouw persoonlijke ImpactBoard!

November: TEAL

TEAL? Wat? Ja, TEAL. We geloven bij YouBeDo in het veranderen van systemen, en daarom kijken we ook altijd hoe we als organisatie kunnen blijven bloeien en leren. We zijn als team erg geïnspireerd geraakt door het boek ‘Reinventing Organisations’.Hier wordt gesproken over “nieuwe-tijds organisaties” die geheel draaien met zelfsturende teams. Binnenkort volgt er een blog over deze keuze en een toelichting wat TEAL dan allemaal inhoudt.

December: STOAS hogeschool

Begin december ging de eerste maatwerk boekenwinkel voor een hogeschool live.
STOAS Hogeschool uit Wageningen gaat de STOA boekenwinkel inzetten om studenten te helpen bij de aanschaf van studieboeken en waarmee zij projecten van goede doelen gaan steunen die passen bij het DNA van de hogeschool. Op deze wijze kunnen de studenten met hun studieboeken tastbaar bijdragen aan het creëren van impact.  In 2016 gaan we hier uiteraard meer over communiceren, maar we zijn erg trots dat de STOAS hogeschool als eerste educatieve instelling deze keuze heeft gemaakt.

EN OH Ja, dit ook nog………

December:  Mega Donatie Maand

December was een groot en bizar avontuur waar we dagelijks van de ene verbazing in de andere vielen. Het voelde een beetje onwerkelijk maar nu wij hier op 4 januari weer op kantoor zitten is het besef toch echt daar. December was de grootste donatiemaand ooit! In de gehele maand december hebben we een totaal van meer dan €66.000 gedoneerd.  Dit is een nieuw all-time record!Het meest bijzondere moment was toch wel op 11 december. Op die dag doneerden we met z’n allen circa €2.000 per uur * (uitgaande van een 8 uur durende werkdag). 

Voor ons is dat het toppunt van ‘awesomeness’!

Jaaroverzicht YouBeDo 2015

Op naar een nog mooier 2016!

Hoe help jij YouBeDo in 2016? Laat het ons weten.